Spahnmerzakk

Blir det Merz, Spahn eller Kramp-Karrenbauer?

De siste 45 årene har kun tre personer ledet det kristendemokratiske partiet. Hvem blir den neste?


(tyskpolitikk.no): Fredag 7. desember, antagelig mellom klokken 15 og 16, bestemmer landsmøtet til CDU (Christlich Demorkratische Union) hvem som overtar som partileder etter Angela Merkel. 

For litt over en måned siden kunngjorde kansleren, som har ledet det kristendemokratiske partiet i over 18 år, at nok er nok. Hun ønsker likevel å fortsette som statsoverhode frem til forbundsdagsvalget i 2021. 

Siden den gang har tre kristendemokrater annonsert sitt kandidatur, generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, helseminister Jens Spahn og tidligere parlamentarisk leder Friedrich Merz

Landsmøtet finner sted i Hamburg, og åpner allerede torsdag kveld med forskjellige komitémøter. Først fredag kl 10.30, etter en økumenisk gudstjeneste i St. Michaelis-kirken farter delegatene 2,3 km nordover til den enorme messehallen hvor det hele skal avgjøres. 

I følge avisa Bild skal Merkel selv starte dagen med å holde sin avskjedstale til partiet. Deretter skal hver av de tre kandidate presentere sine visjoner for partiet.

Først rundt kl 1500, etter at de fremmøtte delegatene har gitt sin stemme ved håndsopprekning, vet vi hvem som blir partiets åttende leder. 

(Agendaen kan endres etter at landsmøtet har begynt). 

Merz og AKK favorittene

I følge søndagsutgaven til nevnte Bild ligger Merz og Kramp-Karrenbauer (ofte forkortet til AKK) langt bedre an enn den yngre konkurrenten Spahn. 

Den kvinnelige kandidaten AKK har foreløpig fått støtteerklæringer fra hennes egne i Saarland CDU, og fra sammenslutningen av kvinnene i CDU, "Frauen Union", hvor 56-åringen selv har vært leder. 

Dessverre for Kramp-Karrenbauer er bare en tredjedel av de 1001 delegatene kvinner. Det er heller ikke slik at alle slutter seg til kvinne-unionens beslutning. 

Den finanspolitiske grupperingen innad i partiet har derimot gitt sin støtte til Friedrich Merz.

Mangemillionæren, som har arbeidet for en rekke finansinstitusjoner siden tilbaketredenen fra politikken i 2009, får også støtte av de fleste delegatene i Nordrhein-Westfalen, Tysklands største delstat. 

De færreste tror at 38 år gamle Jens Spahn er annet enn en outsider. Alt for få har så langt gitt helseministeren sin støtte. Særlig problematisk er det for Spahn at også Merz er fra Nordrhein-Westfalen. 

Ny partileder, ny kansler?

De siste ukene har gått med til åtte såkalte "regionkonferanser", hvor de tre kandidatene har presentert seg og sin politikk for partiets medlemmer landet over. 

Så langt har alle gitt uttrykk for at de ønsker å samarbeide med Angela Merkel som kansler, dersom de skulle bli valgt. 

De fleste tror at så blir tilfelle dersom AKK tar over partiledervervet. Selv om Kramp-Karrenbauer har brukt de siste ukene på å klart markere sin avstand fra Merkels politikk, er 56-åringen den av de tre som ligner mest på kvinnen som har ledet landet siden 2005. Flere aviser har allerede gitt henne kallenavnet "Mini-Merkel". 

Dersom en av de andre vinner, og da først og fremst Friedrich Merz, er det langt mer usikkert om Merkel får være med på moroa frem til 2021. 

Tilbake i 2002 ble Friedrich Merz presset ut av partiet av nettopp Angela Merkel. Magasinet Der Spiegel har brukt nok av spalteplass på å fremstille den juristutdannede finansmannens comeback som en hevntokt, blant annet ved å kalle 63-åringen for "Der Ani-Merkel". 

Uansett hvem som vinner er Angela fortsatt kansler mandag morgen. Spørsmålet er hvor lenge hun kan beholde jobben dersom Merz vinner, og eventuelt hvilken dråpe som til slutt velter glasset. 

Les mer: Merz vil utfordre retten til asyl.

Tre partiledere på 45 år

Etter valgnederlaget i 1972, hvor Willy Brandt og SPD beholdt makten med et nødskrik, tok Helmut Kohl over partiledelsen i det kristendemokratiske partiet. Siden den gang har CDU kun hatt tre ledere. 

Kohl beholdt vervet helt frem til 1998, da sosialdemokratene anført av Gerhard Schröder gjenerbobret tronen. 

Nåværende forbundsdagspresident Wolfgang Schäuble tok over etter Kohl, men måtte gå bare to år senere på grunn av anklager om korrupsjon og ulovlige donasjoner (som også omfattet Kohl). 

Schäubles arvtager ble Angela Merkel, som har ledet partiet i 18 år siden 2000. 

De øvrige partilederne er Konrad Adenauer (1950-1966), Ludwig Erhard (1966-1967), Kurt Georg Kiesinger (1967-1971) og Rainer Barzel (1971-1973). 

Selv om Angela Merkel sitter som kansler frem til 2021 gir historien i alle fall grunn til å tro at den neste CDU-lederen også får prøve seg som Tysklands statsoverhode. 

Foto: https://www.facebook.com/MerzCDU/