Merzfb

Vil utfordre retten til asyl

I kampen om det kristendemokratiske ledervervet sørger Friedrich Merz for etterlengtet kontrovers.


(tyskpolitikk.no): Det lot vente på seg, men på den tredje av totalt ni såkalte partikonferanser ble det endelig opphetet diskusjon mellom de tre kandidatene som ønsker å ta over partiledervervet etter Angela Merkel. 

- Tyskland er det eneste landet i verden som har stadfestet retten til asyl i sin egen grunnlov. Vi må åpent diskutere om retten skal vedvare i en slik form, når vi ønsker en felleseuropeisk flyktning- og innvandringspolitikk, uttalte Friedrich Merz til de drøyt 500 fremmøtte

Etter at Angela Merkel offentliggjorde at hun ikke stiller til gjenvalg som partileder for CDU (Christlich Demokratische Union) står kampen om vervet mellom helseminister Jens Spahn, generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer og sist men ikke minst Friedrich Merz, som mange blir ansett som den mest konservative kandidaten av de tre. 

I motsetning til i Norge er retten til asyl festet i den tyske grunnloven. Begrunnelsen ligger i Tysklands historie, først og fremst erfaringene med politisk motivert forfølgelse under andre verdenskrig. 

Les mer: Lederkampen er i gang!

Kramp-Karrenbauer: - Det som skiller oss fra AfD

De fleste holder Friedrich Merz og Annegret Kramp-Karrenbauer som de største favorittene til å få flest stemmer ved landsmøtet 6-7 desember i Hamburg, hvor drøyt 1000 kristendemokratiske delegater skal avgjøre hvem som blir partiets neste leder. 

- Avskaffelsen av retten til asyl, eller en innskrenkelse av denne, er verken forenelig med CDUs verdier eller med arven etter Helmut Kohl. Det er en arv jeg føler meg forpliktet til, og er noe av det som skiller oss fra AfD (Alternative für Deutschland), fortalte AKK til Bild torsdag formiddag, og tok dermed tydelig avstand fra uttalelsene til Merz.

Den nåværende generalsekretæren har et godt forhold til Angela Merkel. De fleste tror at Kramp-Karrenbauer fikk jobben som generalsekretær nettopp for å forbedre mulighetene til å ta over ledelsen av partiet en gang i fremtiden. 

Med uttalelsen understreker AKK sin nærhet til Merkels politikk, i alle fall stiller hun seg et par hakk lenger mot midten enn sine motkandidater Merz og Spahn. 

De siste dagene har sistnevnte også skapt debatt ved å ta avstand fra FNs migrasjonsavtale, et rammeverk Kramp-Karrenbauer mener at CDU må stille seg bak. 

Les mer: Merkel er avhengig av AKK.

Merz: - Tyskland kan aldri miste kontrollen

Det tok derimot ikke lang tid før den høyreiste kandidaten fra naturskjønne Sauerland modererte sine uttalelser. 

- Jeg stiller selvfølgelig ikke spørsmål ved retten til asyl, fordi vi ønsker en politikk med et kristent ansvar, med vår tyske historie som bakgrunn. Det er derimot viktig at vi løser migrasjons- og flyktningsspørsmålene i en europeisk kontekst, skrev den tidligere parlamentariske lederen på sin nyopprettede Facebook-konto torsdag formiddag. 

Med det tok Merz klar avstand fra de som har tolket han i verste mening. Torsdag kveld gjentok han likevel sin visjon om et Tyskland med en langt strengere asyl- og innvandringspolitikk enn den Angela Merkel har sørget for siden flyktningkrisen sensommeren 2015.

- En rettsstat som Tyskland kan aldrimiste kontrollen over hva som skjer innenfor sine egne grenser. Vi kan heller ikke miste kontrollen over hvem som får lov til å være her, fortalte mangemillionæren til stormende applaus på konferansen i Halle. 

Turné 

For tiden reiser de tre kandidatene Spahn, Merz og Kramp-Karrenbauer land og strand rundt for å presentere sitt kandidatur for de kristendemokratiske medlemmene som til slutt skal avgjøre hvem som blir partiets neste leder. 

Innad i partiet er stemningen god. Mange priser seg lykkelige over å være med i et parti hvor konstruktiv debatt står i sentrum.

Så langt er fire av ni konferanser unnagjort. På hvert møte får hver av kandidatene 10 minutter til å presentere seg selv og sine visjoner, før det åpnes for spørsmål fra salen. 

Mange har etterlyst kontrovers og uenighet mellom kandidatene. Det er likevel ikke så veldig forunderlig at tre toppolitikere fra samme parti ikke er på fullstendig kollisjonskurs. 

Kramp-Karrenbauer har så langt valgt å fokusere på indre sikkerhet. Generalsekretæren har likevel ikke tatt til orde for nevneverdig strengere innvandringspolitikk. Merz har tatt tydeligere avstand fra Merkels kurs, selv om også han har lovpriset kansleren, og gitt uttrykk for at han som partileder skal klare å samarbeide med Merkel som kansler. 

Spahn har så langt vist størst behov for å sparke fra seg. Med en helt annen tone og engasjement har 38-åringen brukt de største ordene, og med det tatt på seg rollen som det friske pustet blant de tre kandidatene. 

Etter torsdag tar trioen pause, før neste konferanse går av stabelen førstkommende tirsdag, i den sørtyske byen Böblingen. Deretter reiser hele følget nordover til møter i Düsseldorf, Bremen og til slutt i hovedstaden Berlin. 

foto: https://www.facebook.com/MerzCDU/