Weidel forbundsdagen fb

AfD etterforskes for ulovlige donasjoner

Høyrepopulistene i AfD, og deres leder Alice Weidel, etterforskes for ulovlige partibidrag fra utlandet, og for mulig brudd på den tyske partiloven.


(tyskpolitikk.no):
Store beløp er blitt overført til AfD (Alternative für Deutschland) ved Alice Weidel, som leder partiets forbundsdagsfraksjon sammen med 77 år gamle Alexander Gauland.

Totalt dreier det seg om mer enn 130 000 euro, som skal ha blitt mottatt stykkevis fra det sveitsiske legemiddelfirmaet PWS PharmaWholesale International AG mellom juli og september 2017.

– Hovedorganisasjonen til AfD er i dag blitt bedt om å ta stilling til spørsmålene som umiddelbart melder seg, meddelte administrasjonen i Forbundsdagen, som etterforsker donasjonene, på mandag.

Årsaken er at bidrag på over 1000 euro årlig fra bidragsytere utenfor EU er ulovlige. Slike donasjoner må omgående føres enten tilbake til avsenderen, eller til forbundsdagspresidenten.

Weidel tar ikke personlig ansvar

Partibidraget ble gitt til AfDs lokallag i Bodensee helt sør i Tyskland, som 39-åringen tilhører, og var merket «Valgkampbidrag Alice Weidel». Deler av pengene skal ha blitt brukt på juridisk rådgivning og på online markedsføring.

Donasjonene setter den kvinnelige fraksjonslederen i et svært suspekt lys. Weidel selv ser det imidlertid ikke slik.

– Bidraget har gått inn på kontoen til lokallaget i Bodensee. Det er ikke gitt til meg personlig, påpeker hun.

Således utelukker politikeren, som opprinnelig er fra Nordrhein-Westphalen, at saken kan få noen personlige konsekvenser for henne og avviser at hun vil trekke seg fra ledervervet.

Videre hevder Weidel at hun ikke har noen informasjon om legemiddelfirmaet, firmaets eiere eller motivasjonen bak donasjonene.

Den økonomiansvarlige i AfD i Bodensee skal også ha vært i kontakt med partiets økonomiansvarlige på delstatsnivå i Baden-Württemberg, og forhørt seg om hvordan lokallaget skulle forholde seg til bidraget.

– Et konkret svar har hun etter hennes gjengivelse ikke fått, fortsetter Weidel.

Men fraksjonslederen skal ha gått ut fra at den juridiske vurderingen var i gode hender hos de to økonomiansvarlige.

– Jeg så det derfor ikke som nødvendig å forfølge saken videre.

Statsadvokaten åpner etterforskning

Bidragsyteren selv oppgir at støtten ble gitt på vegne av en ukjent forretningspartner. Beløpet skal ha blitt overført fra en konto i en europeisk storbank til legemiddelfirmaet og deretter til det høyrepopulistiske partiet.

Ifølge lokallagets økonomiansvarlige, skal hele donasjonen, bortsett fra et restbeløp på 8000 euro, ha blitt tilbakeført til legemiddelfirmaet i april i år.

Det hindrer imidlertid ikke statsadvokaten i å åpne etterforskning av Weidel og andre AfD-medlemmer i Bodensee.

– Weidel har et avslappet forhold til statsadvokatens etterforskning. Undersøkelsene vil ende opp med å frikjenne henne, sier en talsperson på vegne av partilederen.

I tillegg til strafferettslige konsekvenser kan saken medføre sanksjoner mot AfD fra forbundsdagsadministrasjonen, som er ansvarlig for den statlige kontrollen av partifinansieringen.

Partiet kan ilegges en bot som er tre ganger så stor som det ulovlige partibidraget, som i dette tilfellet betyr 390 000 euro eller mer.

– Weidel har hovedansvaret

Die Grünens innpisker i forbundsdagen, Britta Haßelmann, samt SPD-politiker Johannes Kahrs, har bedt Weidel om å gå av som leder. Noe overraskende kommer ikke oppfordringen bare fra politiske motstandere.

– Skulle det vise seg at Weidel visste om forholdene, har hun etter min vurdering hovedansvaret. Og skulle det vise seg at partibidraget var ulovlig, forventer jeg at hun trekker seg fra alle verv, sier Ralf Özkara, som er leder for AfD i Baden-Württemberg.

Delstatslederen har på bakgrunn av avsløringen innledet en egen undersøkelse i partiorganisasjonen lokalt. Özkara opplyser også at delstatsorganisasjonen ikke har mottatt noen regnskapsrapport for 2017 fra AfD i Bodensee og derfor ikke har hatt innsyn i økonomien til lokallaget.

Det er imidlertid ikke første gang Weidel er på kant med egne partifeller.

I januar var partilederen i åpen maktkamp med Bernd Baumann, partiets parlamentariske leder i forbundsdagen. I april blomstret nok en konflikt da Weidel nominerte en ytterliggående kandidat til et partiverv når partikollega Beatrix von Storch ønsket en mer moderat kandidat med mangeårig bakgrunn i CDU (Christlich Demokratische Union).

Ikke første skandale av sitt slag

Dette er ikke den første skandalen Tyskland har sett som involverer partibidrag. I årene 1999 og 2000 var kristendemokratene i CDU som var under etterforskning.

Den gang ble det kjent at partiet, under Helmut Kohls tid som leder, hadde ført hemmelige regnskap, hadde hemmelige bankkontoer, hadde mottatt ulovlige pengeoverføringer og vært involvert i hvitvasking og skatteunndragelse.

Den gang ble konsekvensene at CDU og enkeltpersoner i partiet ble bøtelagt, at ledende CDU-profiler mistet vervene sine. I kjølvannet seilte Angela Merkel opp som ny partileder i 2000, og var derfor den naturlige kandidaten til forbundskanslervervet i 2005.

Les mer: Lederkampen i CDU er i gang.

Les mer: Motoren Tyskland trenger oljeskift.

Les mer: "Gutteklubben" som vil felle Merkel. 

foto: https://www.facebook.com/aliceweidel/