Merz akk spahn

Lederkampen er i gang

I Lübeck la kristendemokratenes tre kandidater frem sine visjoner. Indre sikkerhet, innvandring, og konkurransen fra ytre høyre var sentrale punkter.


Skrevet av Tevje Dolve Heltelid.

(tyskpolitikk.no): - Opplev demokratiet. Form fremtiden.

Slik ønsket CDU (Christlich Demokratische Union) velkommen til Lübeck torsdag. Etter Angela Merkel kunngjorde at hun ikke stiller til gjenvalg for det kristenkonservative partiet, har tre fremtredende CDU-topper offentliggjort sine kandidaturer.

I et tidligere skipsverft fikk 800 fremmøtte høre Annegret Kramp-KarrenbauerFriedrich Merz og Jens Spahn tale, og deretter stille kandidatene spørsmål. Frem mot landsmøtet i Hamburg 7. desember skal det arrangeres åtte konferanser der kandidatene presenterer seg for partiet.

Trioen, av Deutsche Welle beskrevet som Mini-Merkel, Anti-Merkel og Rebellen, var alle ute etter å lansere seg selv som fornyelsen partiet trenger etter 18 år med Merkel i spissen.

Les mer: "Gutteklubben som vil felle Merkel". 

Kramp-Karrenbauer: - Høsten 2015 skal aldri skje igjen

Først i ilden var Annegret Kramp-Karrenbauer. AKK, som hun gjerne omtales som i Tyskland, blir av mange ansett som en nær politisk alliert av Merkel og det forventes at hun vil videreføre kanslerens linje som et sentrumsnært parti.

Likevel brukte 56-åringen sine første taleminutter på å hamre inn budskapet om ”fornyelse”. Hva ”fornyelse” innebærer er først og fremst en styrking av partiets rolle:

- Politikk skal gå fra partiet til parlamentsgruppen, deretter til regjeringen, ikke andre veien.

Politisk er det et særlig et tema den tidligere regjeringslederen for delstaten Saarland peker på:

- Siden 2015 har folk begynt å tvile på CDU som garantisten for sikkerhet. Slik skal vi ikke ha det!

De mange flyktningene som ankom Europa høsten 2015 har vært et hett tema i det konservative partiet. Sikkerhetssituasjonen ble et gjentakende tema under gårsdagens møte.

Les mer: Merkel er avhengig av Kramp-Karrenbauer.

Merz: - Vi skal halvere Alternative für Deutschland

Friedrich Merz er mannen som meldte overgang til næringslivet etter maktkamp med Merkel på tidlig 2000-tall. Høstens retur til politikken ble beskrevet Frankfurter Allgemeine Zeitung som ”Balsam for den konservative sjel.”

Mangemillionæren fikk applaus da han uttrykte takknemlighet for sin tidligere motstanders mange år på partitoppen.

Mer jubel ble det da 63-åringen sa han ville konsentrere seg om tradisjonelle konservative temaer som: rettsstaten og borgernes trygghet, et sterkt nasjonalt forsvar, CDU som Tysklands fremste Europa-parti, samt fokuset på økonomisk vekst.

For Merz skal heller ikke ytre høyre eksistere:

- Vi har som oppgave å halvere Alternative für Deutschland, ropte kandidaten fra talerstolen.

Alternative für Deutschland, som i dag er Forbundsdagens største opposisjonsparti, har den tidligere lobbyisten omtalt som "ofte nasjonalsosialistisk", som i tysk kontekst forstås som nynazistisk.

Spahn: - Vi må ha mot til generasjonsskifte 

Merkels helseminister, som også har annonsert sitt kandidatur, gikk på talerstolen og advarte mot nostalgi og løsninger fra gamle dager.

Spahns to erfarne utfordrere fulgte med fra første rad da den yngste lederkandidaten lanserte sin kur på partiets dårlige meningsmålinger og elendige valgresultater:

- Vi må ha en reell fornyelse. Det er behov for et generasjonsskifte.

Yngstemann i konkurransen den færrest har troen på skal vinne nok støtte til å bli leder, for denne gang. 38-åringen vil bruke høstens prosess til å styrke sin egen posisjon i partiet.  Den utdannede bankmannen vil markere seg og er også den som går hardest ut mot sine motstandere.

- Det er fint at du er kritisk til håndteringen av flyktningsituasjonen i 2015, men jeg skulle gjerne sett at du faktisk var til stede da det skjedde, sa Spahn henvendt til sin ideologiske partner Merz.

Et EU med høyere sosiale utgifter, slik helseministerens mannlige utfordrer også har ymtet frempå med, er heller ikke god konservativ politikk.

- EU skal ikke ha noen arbeidsledighetstrygd, men sikre god økonomisk vekst, kom det fra tredje taler.

Integrering, sosialpolitikk, politikertillit og Europa

Den første av trioens åtte muligheter var dermed preget temaene som Süddeutsche Zeitung mente det ville bli viktig for kandidatene å markere seg på.

CDU skal ikke diskutere hvor feil det ble høsten 2015, men lære av det. Det kristenkonservative partiet skal være sosialt engasjerte, men også legge vekt på personlig frihet.

Partiet skal få en viktigere rolle, slik at velgerne stoler på dem igjen. Og Konrad Adenauers parti skal alltid stille seg bak EU, men det skal først og fremst handle om sikkerhet.

Unikt ledervalg redusere interne splittelser

Årets valg av partileder er ulikt noe annet kristendemokratene har sett. En hel partiorganisasjon engasjeres i det som omtales som et retningsvalg for partiet.

CDUs rekordmange lederkandidater er alle enige om at denne prosessen er sunn, fordi det hersker en oppbruddstemning i partiet. Merkels strategi om å legge seg inn mot det politiske sentrum og storkoalisjonens liberale innvandringspolitikk har ført til steile fronter innad i CDU.

Annegret Kramp-Karrenbauer advarer mot å ende opp som sosialdemokratene gjorde med deres upopulære sosialpolitikk under Gerhard Schröder på tidlig 2000-tall.

- CDU må benytte muligheten til å komme styrket ut som et samlet parti, sier kvinnen som allerede har sikret seg støtten fra hjemdelstaten Saarlands 34 delegater.

Men det er fortsatt kamp om 967 delegasjonsstemmer.

foto: https://www.facebook.com/CDU/