Seehofer 4

Er CSU-leder Seehofer ferdig?

Angela Merkels kunngjorte avgang har intensivert lederspørsmålet i det bayerske søsterpartiet CSU.


Skrevet av Tevje Dolve Heltelid. 

(tyskpolitikk.no): Søndag ettermiddag møttes partiledelsen i CSU (Christlich Soziale Union) for å starte planleggingen frem mot europaparlamentsvalget i mai 2019. 

Tema for møtet skal blant annet ha vært partiets kandidater for valget, og med det fremtiden til nåværende partileder Horst Seehofer. 

Sent søndag kveld kunne Süddeutsche Zeitung langt på vei bekfrete ryktene: Seehofers tid som partileder nærmer seg slutten med stormskritt.

Ifølge den sørtyske avisen skal det arrangeres et ekstraordinært landsmøte på nyåret, hvor partiets neste leder skal velges. Selv skal Seehofer gi sin forklaring i løpet av den kommende uken. 

Siden mars har den 69 år gamle partilederen hatt jobben som innenriksminister i Angela Merkels nasjonale regjering. Med det måtte den rappkjeftede kristendemokraten gi fra seg ministerpresidentvervet i Bayern, et verv hans største konkurrent Markus Söder til slutt tok over. 

Etter høstens elendige delstatsvalg på hjemmebane har mange spekulert i Seehofers karriere. Allerede mandag skal ministerpresident Söder presentere sin nye koalisjonsregjering i Bayern. Tiden for ansvarsfordeling har kommet.

Les mer: Etter valget i Bayern: Hva nå Horst Seehofer?

Ønske om en fersk start – vil ha Seehofers avgang

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) skriver søndag at stadig flere i det bayerske partiet ønsker seg en fersk start, og med Seehofers avgang. Mange vil ha et ekstraordinært partimøte hvor lederspørsmålet tas opp. SZ har langt på veg bekreftet at ønsket blir oppfylt i 2019. 

Seehofers forgjenger, Edmund Stoiber, sier til samme avis at dagens arbeidsfordeling mellom Söder og Seehofer er uheldig. Posisjonene som partileder og ministerpresident i Bayern bør holdes av én g samme person, det gir politisk tyngde, sier den tidligere partilederen Soiber. 

Magasinet Der Spiegel beskriver en partileder som vet at hans dager er talte. For Seehofer handler det nå om å pynte på sin egen skjebne, og ende opp med det alle politikere ønsker seg: den selvbestemte avgang.  

Merkel-løsningen

Spekulasjonene rundt Seehofers fremtid dro seg til sist uke, da ukesavisen Die Zeit beskrev muligheten for en Merkel-lignende "halv avgang": Seehofer gir fra seg partivervet, men fortsetter som innenriksminister i den føderale regjeringen.

Løsningen ble tidligere denne uken avvist av Seehofer, da han overfor avisen Die Welt tok i bruk et tysk ordspråk: ”Dette er en fet and!”.

Tolkningen er at hele anden må spises før man kan komme med en konklusjon – man skal ikke glede seg over noe for tidlig.

Nå skal pipens lyd være litt annerledes. Den 69 år gamle partilederen skal ifølge flere være åpen for å gjøre noe lignende Merkel.

Begge sider i prosessen, en revansjelysten Seehofer på den ene siden, og partifeller med ønske om fornyelse på den andre, skal være villige til å vurdere en ordning à la Merkel. CSU-medlemmer i Forbundsdagen kan ende opp med ikke å støtte Seehofer som innenriksminister hvis ikke han frivillig går av som leder for partiet, skriver FAZ.

Omstridt politiker

Horst Seehofer har i flere år markert seg som en hardtslående politiker med tidvis skarp kritikk av Angela Merkel, særlig på innvandringsfeltet. 

Det siste året som innenriksminister har vært spesielt vrient. I sommer satte Seehofer Merkels fjerde regjeringsprosjekt i fare ved å stille ultimatum om strengere migrasjonspolitikk. De siste ukene har han blitt kritisert for sitt forsvar av den kontroversielle tidligere etterretningssjefen Hans-Georg Maaßen.

Inntrykket i Tyskland har vært at 69-åringen fra Bayern hele tiden har vært i valgkampmodus, også i sin stilling som innenriksminister, med målet om å sikre sin egen politiske arv.

Men ferdig for godt?

I løpet av den kommende uken skal Seehofer gjøre rede for sin fremtidige politiske karriere. Til tross for den sannsynlige fratredelsen fra ledervervet i CSU er ikke alle like overbevist om at Horst Seehofer trekker seg helt ut av politikken.

Kevin Kühnert, lederen for sosialdemokratenes ungdomsfløy, reagerte på Seehofer-ryktene med følgende tweet:.

”En Seehofer-avskjed er litt som å tro på julenissen: det antas ofte, det skjer aldri og en eller annen gang mister man troen på det.”

foto: facebook.com/Horst.Seehofer.