Jens spahn

Det unge, konservative alternativet

Jens Spahn (38) vil bli kristendemokratenes nye leder. Nå er han i ferd med å bli danket ut av Friedrich Merz.


(tyskpolitikk.no): 
Mandag formiddag kunngjorde Angela Merkel at hun ikke stiller til gjenvalg som partileder for Tysklands største konservative parti, for første gang på 18 år. 

Tre fremtredende CDU-politikere fremmet sitt kandidatur; generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, tidligere parlamentarisk leder Friedrich Merz, og sist men ikke minst helseminister Jens Spahn. 

- Den hvite elefanten i rommet er migrasjonsspørsmålet, stod det i en kronikk i Frankfurter Allgemeine Zeitung torsdag, forfattet av helseminister Jens Spahn. Senere samme dag offentliggjorde CDU-politikeren fra Ahaus sin valgkampvideo på twitter

Den unge og fremadstormende Spahn har lenge profilert seg som en av Angela Merkels argeste kritikere innad i CDU (Christlich Demokratische Union). Særlig har kanslerens flyktningpolitikk fått unngjelde. 

38-åringen tilhører partiets konservative fløy. Mange som ønsker et yngre partilederskap, men samtidig at partiet dras i en mer konservativ retning, setter sin lit til Spahn. Særlig i CDUs ungdomsparti Junge Union har helseministeren en høy stjerne.

Fra statssekretær til helseminister

Allerede i 2002 ble Spahn valgt inn i Forbundsdagen, den gang som forsamlingens yngste representant. Deretter ble han utnevnt som statssekretær under Wolfgang Schäubles ledelse av finansdepartementet i Berlin. 

For fire år siden klarte den fremadstormende politikeren å kapre en plass i partiets landsstyre. Den gang presset han ut Merkels nære medarbeider Hermann Gröhe.

Samme mann måtte vike da den ambisiøse Spahn ble utnevnt til helseminister i Merkels nåværende regjering. Flere mener det ble gjort for å temme Spahn, som definitivt har vært en av kanslerens argeste kritikere og konkurrenter i eget parti. 

- Men uten virkning: Som helseminister har Spahn latt seg intervjue om en rekke konservative tema, men ikke om helsepolitikk, skriver Zeit Online.

Det må likevel nevnes at den håpefulle ministeren antagelig har moderert seg noe etter sitt inntog i regjeringen.

Hånet for USA-reise

Det siste året har Spahn ved flere anledninger fått kritikk for å utnytte, eller forsøke å utnytte, ministerposten til sin fordel.

Tidligere i høst fikk helseministeren mye tyn for en USA-reise hvor et møte Donald Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton stod på agendaen.

Avtalen var opprinnelig satt i stand via Spahns nære venn Richard Grenell, USAs ambassadør til Berlin, et vennskap som også har fått mye oppmerksomhet i tyske medier. Møtet ble aldri offisielt bekreftet fra det hvite hus, og først da den tyske ambassaden i Washington kom på banen ble det hele satt i stand.

Den potensielle CDU-lederen møtte heller aldri noen av de amerikanske ministerne under besøket. Flere gjorde narr av Spahn etter affæren, og kritiserte ham for å utnytte ministerjobben til å posisjonere seg som ny CDU-leder.

Tatt på senga av Merz?

Før Friedrich Merz kastet seg inn i kampen om ledervervet i CDU var Spahn regnet som favoritten fra den konservative fløyen.

- Ved siden av Merz ser Spahn gammel ut, skrev Spiegel Online i sitt daglige nyhetsbrev die Lage torsdag morgen. Spahn er 38 år, Merz er 62. 

I flere tyske medier omtales forretningsadvokaten Merz som langt mer lederdyktig, erfaren og karismatisk enn den yngre Spahn. 

Fredag melder også Spiegel Online at Merz har en mektig støttespiller i ryggen: Forbundsdagspresident Wolfgang Schäuble.

Mye tyder på at Jens Spahn rett og slett er tatt på senga av Merkels avgjørelse om ikke å stille til nyvalg og av Merz’ kandidatur. 38-åringen er rett og slett i ferd med å bli satt i skyggen av konkurrenten.

Og det er kanskje ikke så farlig? Med sin unge alder har Spahn massevis med tid til å samle erfaring. 

Spahn og Merz må som nevnt også kjempe med den mer liberale Annegret Kramp-Karrenbauer om lederposisjonen i partiet. Det hele avgjøres på landsmøtet 7. og 8. desember i Hamburg.

Foto: Deutscher Bundestag/Achim Melde.