498521420 0a66702773 b

Merz returnerer til politikken for å bli partileder

Forretningsadvokaten vil gi CDU "orden og fornyelse", og får støtte fra den markedsliberale og konservative fløyen.


(tyskpolitikk.no):
Siden Angela Merkel mandag kunngjorde at hun ikke tar gjenvalg som partileder i CDU på landsmøtet i desember, har tre kandidater meldt seg til å overta vervet.

CDU-veteranen Friedrich Merz bekreftet raskt at han ønsker å overta etter kvinnen som har ledet partiet i over 18 år.

Merz er advokat, og har de siste årene jobbet for finansgiganten Blackrock. 62-åringen kommer fra den lille byen Brilon i fjellregionen Sauerland. Han har ikke vært aktiv i politikken siden han i 2009 lot være å ta gjenvalg til Forbundsdagen.

Blesten rundt 62-åringen har vært stor den siste uken, og flere bookmakere vil ha det til at mangemillionæren er oddsfavoritten til å ta over vervet etter Angela Merkel. 

For at så skal skje må Merz utmanøvrere helseminister Jens Spahn, og partiets generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, som også har offentliggjort sine kandidaturer den siste uken.  

Lover orden og fornyelse

Det håpefulle lederemnet utdypet kandidaturet sitt i en pressekonferanse på onsdag.

– Mitt navn er Friedrich Merz. Med «e».

Slik åpnet kandidaten pressekonferansen der han i korte trekk utdypet motivasjonen sin for å stille til ledervervet. I en versjon av invitasjonen som hadde blitt sendt ut tidligere på dagen, hadde navnet hans feilaktig blitt stavet «Friedrich März».

Budskapet til Merz med «e», er at CDU trenger «orden og fornyelse» og at han er mannen som kan gi partiet nettopp det.

– Vi kan ikke akseptere at partier som splitter samfunnet vårt, etablerer seg på både høyre og venstre ytterkant. Det som hjelper er ikke å kritisere velgerne, men en klar politisk profil og politiske løsninger.

62-åringen pekte på migrasjon, globalisering, klimaendringer og digitalisering som de viktigste utfordringene til politikken.

– Vi må forstå hva som beveger menneskene i dette landet og ikke avfeie dem med floskler.

Kandidaten benyttet også anledningen til å rose den avgående partilederen.

– Angela Merkel fortjener virkelig stor respekt og anerkjennelse for innsatsen sin de siste 18 årene.

Tapte maktkamp mot Merkel

Til tross for rosen, har Merz vært en årelang rival til Merkel. De to politikerne delte rampelyset da en skandale utspilte seg i CDU i 2000, som dreide seg om hemmelige partibidrag og underslag.

Skandalen førte til at Wolfgang Schäuble, nåværende president i forbundsdagen, trakk seg fra vervene han på den tiden hadde i partiet. Merkel, den gang generalsekretær, overtok som partileder i CDU. Merz ble ny parlamentarisk leder i forbundsdagen.

Som parlamentarisk leder ble Merz involvert i en maktkamp med partilederen og fortrengt av Merkel og hennes støttespillere. I 2009 lot Merz være å ta gjenvalg til forbundsdagen, begrunnet med partiinterne uenigheter, og forlot dermed politikken til fordel for en karriere i næringslivet.

Riktignok har juristen fortsatt å ytre seg politisk. I 2014 var han også en del av et utvalg i CDU som skulle utvikle politikk for å styrke samholdet i samfunnet.

Markedsliberaler, konservativ og transatlantiker

Merz har markert seg med sine markedsliberale og verdikonservative meninger og regnes som en representant for et CDU fra før Merkel-æraen. Han har blant annet lansert en idé om at skattesystemet bør være så enkelt at forklaringen får plass på en ølbrikke.

Markedsliberaleren er også kjent for å ha utløst en debatt om innvandring og tysk identitet, da han i 2000 skrev en debattartikkel i die Welt med argumentasjon for mer kontroll på innvandringen og assimilering i den tyske kulturen.

Dessuten er Merz opptatt av det europeiske prosjektet og av forholdet mellom Tyskland og Europa på den ene siden og USA på den andre siden. Han har siden 2009 ledet organisasjonen die Atlantik-Brücke («Atlanterhavsbroen»), som jobber med å utvikle relasjonen mellom de to landene.

På pressekonferansen onsdag betegnet han seg selv som en «virkelig overbevist europeer» og en «virkelig overbevist transatlantiker».

– Demokratiene i Vesten er våre viktigste allierte, fastslo transatlantikeren.

– Et håp for mange

Nylig ble Ralph Brinkhaus valgt som parlamentarisk leder i CDU i forbundsdagen. Brinkhaus har en liknende markedsliberal, verdikonservativ og innvandringskritisk profil som Merz, som kan tyde på at CDU nå ønsker en slik leder.

Dessuten får markedsliberalerens kandidatur støtte av «Verdiunionen», som er en forening og fløy bestående av verdikonservative og markedsliberale medlemmer i unionspartiene CDU og CSU.

– Merz har potensialet til å gi partiet en klar profil igjen. Derfor er han et håp for mange medlemmer i Verdiunionen, sier Alexander Mitsch, leder for fraksjonen.

Også Wolfgang Bosbach, som i en årrekke var parlamentarisk nestleder i CDU og deretter leder for forbundsdagens innenrikskomité, tiltrer kandidaturet, og mener at Merz som partileder kan jobbe godt sammen med Merkel som forbundskansler.

– Begge vet at unionspartiene bare opplever suksess hvis de samarbeider tillitsfullt, uttaler den tidligere forbundsdagsrepresentanten som regnes for å være konservativ og avsto fra å ta gjenvalg i fjor.

Bosbach advarer også mot en forhastet slutt på Merkels tid som kansler fordi det sannsynligvis ville fått regjeringspartner SPD til å trekke seg fra koalisjonen. Resultatet ville vært enten nyvalg eller et nytt forsøk på å danne en Jamaica-koalisjon med FDP og die Grünen. Begge deler ville medført en «politisk stillstand i flere måneder».

Partiforsker Oskar Niedermayer mener at Merz har gode sjanser til å vinne ledervervet. Han viser til at Merz også har støtte fra CDUs næringslivsråd, som var forventet å støtte Merz’ motstander Jens Spahn.

– Med sine markedsliberale og konservative standpunkter er Merz den klare motsetningen til Merkel, fortsetter partiforskeren.

Distansen til Merkel vil være en fordel i kampen om ledervervet. Det skiller kandidaten særlig fra motstander Annegret Kramp-Karrenbauer, som regnes som «merkelianer».

foto: flickr.com/azchael