Akk saar fb

Merkel avhengig av Kramp-Karrenbauer

Kvinnen som kan bli kronet som kristendemokratenes nye "Königin".


(tyskpolitikk.no): 
Det er vanskelig å la være. Tyske medier har allerede slått seg løs. Enda bedre (verre) blir det dersom kvinnen med det klingende navnet Kramp-Karrenbauer til slutt blir kansler.

Etter at Angela Merkel offentliggjorde at hun ikke stiller til gjenvalg som partileder for hennes CDU (Christlich Demokratische Union) ved det kommende landsmøtet i starten av desember, seiler CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, ofte forkotet AKK, opp som en av favorittene til å bli kristendemokratenes nye leder. 

56-åringen har lang fartstid i partiet, først og fremst som ministerpresident i den lille delstaten Saarland. For litt over ett halvt år siden fikk hun også jobben som generelsekretær nasjonalt, og flyttet til Berlin og hovedkvarteret Konrad Adenauer-Haus. 

Merkel avhengig av AKK

Mandag 29. oktober offentliggjorde Angela Merkel at hun er ferdig som partileder. 64-åringen, som har ledet partiet i 18 år, ønsker likevel å forlbi forbundskansler frem til neste nasjonale valg i 2021. Veien dit er brolagt med utfordringer.

Dersom ikke SPD innen den tid har stukket for store kjepper i Merkels hjul, er hun langt på vei avhengig av at riktig kandidat går av med seieren når de kristendemokratiske delegatene skal stemme frem sin nye leder. 

Siden mandag morgen har tre CDU-politikere offentliggjort sine kandidaturer til vervet som partileder; helseminister Jens Spahn, tidligere parlamentarisk leder, og nå forretningsadvokat, Friedrich Merz, og sist men ikke minst Annegret Kramp-Karrenbauer. 

Dersom Spahn eller Merz går av med seieren spørs det om Merkel makter å fortsette ledelselsen av storkoalisjonen, da begge tilhører partiets mer konservative fløy, og har gitt tydelig uttrykk for at de ønsker en ny kurs. 

Kramp-Karrenbauer kan derfor se ut som Merkels enste, om ikke beste, mulighet til å beholde jobben som kansler i tre år til. 

Kanslerens kjæledegge

Det har vært en dårlig skjult hemmelighet at Merkel har hatt et svært godt øye til 56-åringen fra Saarland. 

Tidligere i år tilrettela Merkel for at CDUs landsmøte stemte frem AKK som partiets nye generalsekretær.

Strengt tatt innebar dette et steg ned på rangstigen for kvinnen som på daværende tidspunkt fortsatt var ministerpresident i delstaten Saarland. Som ministerpresident er man også en del av CDUs landsstyre. 

Likevel, både Merkel og AKK skal ha ønsket å plassere sistnevnte nærmere beslutningstagerne i Berlin, med tanke på fremtidig innflytelse i partiet, noe Kramp-Karrenbauer definitivt kan få bruk for allerede nå. 

Under regjeringsforhandlingene med CSU og SPD på nyåret skal Merkel også ha planlagt å gi AKK ansvaret for innenriksdepartementet. 

En standhaftig Horst Seehofer sørget derimot for at departementet fallt i CSUs hender, slik at også Kramp-Karrenbauer forsvant ut av regjeringskabalen. Jobben som generalsekretær ble det nest beste. 

Regner med støtte fra kvinnene

Selv om Angela Merkel har ledet det kristenkonservative partiet de siste 18 årene, hvorav 13 år som kansler, er det ikke flusst av kvinnelige representanter i hverken Forbundsdagen eller parlamentene på delstatsnivå. 

Helt siden grunnleggelsen av CDU har "Der Frauen Union" (kvinneunionen) operert ved siden av CDU for å fremme kvinnenes rolle, i politikken generelt, så vel som innad i partiet. 

Kramp-Karrenbauer har selv ledet kvinneunionen i hennes egen delstat Saarland i over ti år. Siden 2001 har hun vært en av fem stedfortredende ledere på nasjonalt nivå. 

Kvinnene stemmer ikke unisont når viktige beslutninger tas på landsmøtet. Det betyr likevel ikke at andelen kvinner kan gi AKK viktig støtte i kampen mot mennene Spahn og Merz. 

Kan bli kansler

Angela Merkel ønsker å forbli kansler frem til Forbundsdagsvalget i 2021.

Det betyr: Dersom Kramp-Karrenbauer vinner partiledervervet i desember, for deretter å la Merkel fortsette som Tysklands statsoverhode, vil muligheten til bli kansler først komme om tre år. 

Et såpass langt perspektiv må det antas at den tidligere ministerpresidenten fra Saarland har, særlig sett i lys av at hennes forgjengere. Siden andre verdenskrig har CDU kunn hatt syv forskjellige ledere. I samme tidsrom har SPD hatt 19. 

To av de tre siste, Angela Merkel og Hemut Kohl, ledet partiet i til sammen 43 år, Merkel i 18 år, Kohl i 25 år.  

Foto: https://www.facebook.com/cdusaar/