Merkel

Merkel stiller ikke til gjenvalg som partileder

Likevel skal hun ha ytret et ønske om å fortsette som kansler.


(tyskpolitikk.no): Mandag morgen offentliggjorde det tyske nyhetsbyrået DPA at Angela Merkel ikke ønsker å stille til gjenvalg som partileder for CDU (Christlich Demokratische Union) ved partiets planlagte landsmøtet i desember. 

Etter søndagens valg i delstaten Hessen, hvor kristendemokratene måtte tåle en nedgang på over 10 prosentpoeng fra valget i 2013, ønsker ikke den nåværende partilederen å inneha vervet som leder av Europas største konservative parti. 

Siden Gerhard Schröder sa fra seg partiledervervet i SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) i 2004, men likevel fortsatte som forbundskansler, har Angela Merkel utrettelig gjentatt at vervene hører sammen. 

Det har vært uaktuelt å sitte som kansler uten å også være CDU-leder. Nå har derimot pipa fått en helt annen lyd, skal man tro rapportene fra DPA mandag morgen. 

Hvem tar over?

Tyske medier har allerede satt igang klappjakten etter partiets neste leder. 

Mange nevner nåværende generalsekretær, med det klingende navnet Annegret Kramp-Karrenbauer.

AKK, som hun gjerne kalles, har lenge vært ministerpresident i Saarland, og ble for under ett år siden hentet til Berlin av Merkel selv, med tanke på en fremtidig rolle som partileder og kansler. 

Jens Spahn er en annen som nevnes av mange. Spahn tilhører partiets mer konservative fløy, og har lenge vært en av Merkels sterkeste kritikere. 38-åringen er for tiden helseminister i Merkels storkoalisjon. 

Et tredje alternativ er god likte Armin Laschet, som på imponerende vis vant delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen sommeren 2017, og vippet SPD av tronen på deres egen hjemmebane. 

I NRW dannet Laschet regjering med liberale FDP (Freie Demokratische Partei). Det spekuleres allerede i om Laschet vil være en riktig leder dersom Jamaica-koalisjonen skal gis et nytt forsøk (koalisjon bestående av CDU, CSU, FDP og Die Grünen).

I løpet av morgentimene mandag har Bild også kunne melde at tidligere parlamentarisk leder og advokat Freidrich Merz skal være interessert i ledervervet dersom Merkel går av. 

Foto: bundesregierung.de.