Merkel mikrofon

Rekordsvak oppslutning for Merkels regjering

SPD med 14 % på siste meningsmåling. CDU + CSU får 25 %.


(tyskpolitikk.no): Dersom det hadde vært forbundsdagsvalg i dag ville den sittende regjeringen bestående av CDU (Christlich Demokratische Union), CSU (Christlich Soziale Union) og SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) fått 39 % av stemmene. 

Ved valget for bare ett år siden fikk partiene til sammen 53 %, noe som den gang var et nederlag for de regjeringsvante "folkepartiene". 

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Meningsmålingene til ARD gir Unionen, altså de kristenkonservative søsterpartiene CDU og CSU, 25 % av stemmene. Ved valget i 2017 fikk partiene samlet 32,9 %. 

SPD får rekordsvake 14 %, 6 prosentpoeng mindre enn ved for ett år siden. 

Fremgang for Die Grünen og AfD

To partier er de største årsakene til velgerflukten fra CDU, CSU og SPD. 

Miljøpartiet Die Grünen, som nylig gjorde et brakvalg i delstaten Bayern, stormer fremover på meningsmålingene, og får hele 19 %, halvannet prosentpoeng mer enn de fikk ved delstatsvalget i sør for under en uke siden. 

Partiet er dermed Tysklands nest største parti, med relativt god margin. 

På tredjeplass finner vi høyrepopulistene i AfD (Alternative für Deutschland), som ser ut til å ha kommet godt ut av valget i Bayern. 

16 % oppslutning innebærer en fremgang på nesten 4 prosentpoeng siden høsten 2017. 

Les mer: Sachsen er ingen tilfeldig arena for høyreekstreme.

SPD gjør det bedre i Hessen

Om litt over en uke går om lag fire millioner stemmebrettigede til urnene i delstaten Hessen, med byer som Wiesbaden, Frankfurt og Darmstadt. 

Valget kan få avgjørende betydning for fremtiden til Angela Merkel, såvel som SPD, og med det hele den sittende storkoalisjonen. 

Dagens meningsmåling gir SPD derimot et langt bedre resultat i Hessen enn på landsbasis. 

21 % oppslutning gir sosialdemokratene håp om regjeringsmakt på delstatsnivå, selv om CDU foreløpig ligger an til 26 %. 

Die Grünen kan spille en avgjørende rolle. Med 20 % av stemmene vil de etter alt å dømme ende opp i regjering, enten med SPD eller CDU. 

De siste dagene har kommentatorer for første gang på lenge spekulert i mulighetene for en rød-rød-grønn regjering i en tysk delstat, bestående av SPD, Die Grünen og sosialistene i Die Linke. 

På siste meningsmålinger får Die Linke 8 % i Hessen, som innebærer at koalisjonen til sammen ville hatt 49 % av stemmene. 

Foto: https://www.bundesregierung.de/breg-de