Sichert

Tre partier som vil inn i den bayerske landdagen

Antall fraksjoner i delstatsparlamentet kan øke fra fire til syv hvis både AfD, FDP og die Linke lykkes med å passere sperregrensen på søndag.


(tyskpolitikk.no):
Ved forrige valg fikk kun fire partier representanter i den bayerske landdagen.

Ved søndagens valg kan imidlertid Bayerns delstatsparlament bli betydelig mer fragmentert ettersom både AfD, FDP og die Linke, partier som tilhører henholdsvis ytre høyre, sentrum og ytre venstre, har grunn til å håpe på å bli representert der denne gangen.

I likhet med forbundsdagen har landdagen en sperregrense på fem prosent. Sperregrensen innebærer at partier, som får mindre enn fem prosent oppslutning ved valget, ikke får noen representanter i parlamentet.

Dette skiller valget i Bayern fra for eksempel stortingsvalget i Norge, der partier kan havne under sperregrensen, men likevel vinne direktemandater.

Ved landdagsvalget i 2013, klarte kun CSU, SPD, FW og die Grünen å få en oppslutning høyere enn sperregrensen.

Nykommeren AfD

AfD, som ble stiftet samme år, stilte ikke til valget i Bayern i 2013. Nå ligger imidlertid utfordreren til høyre for CSU, som har profilert seg sterkt på innvandringsmotstand, an til å gjøre et relativt godt valg.

Med meningsmålinger som har svingt mellom 10 og 14 prosent, vil høyrefløypartiet trolig spasere rett inn i Maximilianeum, bygget som huser landdagen i hovedstaden München.

Suksessen til AfD kommer til tross for interne konflikter i partiet. Det dreier seg om det som er blitt oppfattet som svært kontroversielle og rasistiske uttalelser fra AfD-kandidaten Andreas Winhart, som AfD-ledelsen på riksplan har tatt avstand fra.

I tillegg ble Franz Bergmüller, som ønsket posisjonen som toppkandidat, kastet ut av partiet. Årsaken er at Bergmüller, som for øvrig også er tidligere CSU-politiker, i noen uker i 2013 skal ha vært medlem i både FW og AfD samtidig.

En viktig del av strategien til AfD i valgkampen har vært å etterlikne CSU. Partiet forsøker å spille på bayersk nasjonalfølelse og vinne på et budskap om at de representerer det egentlige, gamle CSU.

I tråd med denne strategien, har kandidatene deres opptrådd offentlig i de bayerske plaggene dirndl og janker, slik for eksempel CSU-leder Horst Seehofer også er blitt sett tidligere.

«AfD holder hva CSU lover» lyder et av slagordene deres. Fløypartiet har til og med gått så langt som å påstå at hadde den tidligere CSU-lederen Franz-Josef Strauß fortsatt levd, hadde han valgt AfD.

Tidligere regjeringspartner FDP

FDP regjerte Bayern sammen med CSU i perioden 2008 til 2013. Men mens seniorpartner CSU opplevde et oppsving og fikk rent flertall i parlamentet ved valget i 2013, gikk FDP på et dundrende nederlag og falt under sperregrensen og ut av landdagen.

For øyeblikket har partiet likevel én politiker i landdagen. Det skyldes at representanten Alexander Muthmann forlot FW til fordel for FDP i fjor.

I valgkampen har fridemokratene gjort utdanning til sin fremste sak. Dessuten er de opptatt av barnehagepriser, nyetableringer av bedrifter og boligmarkedet.

Partiet ønsker en liberal flyktningpolitikk, der flyktninger som er godt integrerte og kan forsørge seg selv vernes mot deportasjon, samt en avskaffelse av det bayerske grensepolitiet.

FDP oppnådde et resultat på 10,2 prosent oppslutning ved forbundsdagsvalget i september i fjor.

Med meningsmålinger som stabilt har gitt FDP mellom 5 og 6 prosent oppslutning de siste månedene, ser det ut som partiet kommer over sperregrensen og inn i landdagen med en liten margin. Det er likevel ikke nok til at fridemokratene er trygge på inntoget sitt i parlamentet før valgresultatet foreligger.

Eisners arvtakere i die Linke

Partiet die Linke ble stiftet i 2007 og har derfor kun rukket å delta i parlamentsvalgene i 2008 og 2013. Venstrefløypartiet oppnådde henholdsvis 4,4 og 2,1 prosent oppslutning ved disse valgene og har således ikke hatt noen representanter i den bayerske landdagen ennå.

På tross av at konservative CSU har dominert Bayern i alle perioder utenom én siden valget i 1946, var det sosialisten Kurt Eisner som var Bayerns første regjeringssjef. Den 8. november er det hundre år siden Eisner tiltrådte stillingen.

Ved forbundsdagsvalget oppnådde die Linke 6,1 prosent. Siden den gang har partiorganisasjonen i Bayern opplevd medlemsvekst, som i stor grad består av unge mennesker og studenter som har sluttet seg til partiet.

Eva Bulling-Schröter, partiets ene av to toppkandidater, har uttalt at hun håper på å få de velgerne «som ikke ønsker noen grønnmalt kapitalisme, men en skikkelig ombygning». «Grønnmalt kapitalisme» er en referanse til die Grünen, som ligger an til å bli delstatens nest største parti og har signalisert at de er villige til å regjere med CSU.

Toppkandidaten håper også på taktiske stemmer fra velgere som ser at die Linke kan passere sperregrensen.

Sakene die Linke går til valg på er stans av all våpeneksport, gratis kollektivtrafikk, bygging av 40 000 nye sosialboliger per år, gratis barnehage, minstelønn på tolv euro i timen, forbud mot masseoppsigelser for lønnsomme bedrifter samt legalisering av rusmidler.

Die Linke har hatt enkeltmålinger på over 5 prosent, men ligger i de siste meningsmålingene under 5 prosent med opptil ett prosentpoeng. Altså er det usikkert om det sosialistiske partiet vil klatre over sperregrensen eller med en liten margin ende opp utenfor landdagen igjen.

Foto: https://www.facebook.com/sichertmartin/