798px kollegah und farid bang  2012 11 07  19 46

Musikkpris lagt ned etter antisemittisme-debatt

Tildelingen av Tysklands største musikkpris til rapperduoen Kollegah og Farid Bang skulle vise seg å bli enden på visa, og starten på enda en debatt om antisemittisme.


(tyskpolitikk.no): - Min kropp er mer definert enn Auschwitz-fanger sine, og «Jeg gjør en Holocaust igjen, kom hit med molotowen» rapper Farid Bang (Farid Hamed El Abdellaoui) og Kollegah (Felix Blume) på sitt siste album «Jung, Brutal, Gutaussehend 3» («Ung, Brutal, Attraktiv 3»).

I april ble artistene nominert til den prestisjetunge tyske Echo-prisen. Da rapperne attpåtil vant ble stormen rundt utdelingen så sterk at det endte med nedleggelse av hele prisen.

Jødenes Sentralråd og den Internasjonale Auschwitz-komiteen var blant de sterkeste kritikerne av nominasjonen.

– De overlevende opplever spesielt strofen «Min kropp er mer definert enn Auschwitz-fanger sine» ikke bare som rå og uverdig, men også som foraktende overfor dem og deres nære som ble myrdet, uttalte Christoph Heubner fra den Internasjonale Auschwitz-Komiteen.

Det er ikke første gang Kollegah og Farid Bang har kommet i søkelyset for sine tekster, musikkvideoer og utsagn. De har blitt anklaget for både kvinnefiendtlighet, homofobi og antisemittisme.

I 2017 ble en offentlig finansiert Kollegah-opptreden i Hessen avlyst etter protester, blant annet for strofene «Jeg kan gjøre hva jeg vil takket være min jødiske advokat» og «Jeg låner deg penger, men ikke uten jødisk rentesats».  

Farid Bang gjorde seg bemerket samme år da han kommenterte følgende på et bilde som skulle rette søkelyset på vold mot kvinner:

- Den unge damen her kan sikkert hente seg noen flotte sminketips fra eksen min. Kanskje jeg også snart lanserer makeup med akkurat den fargen. ”Abortion purple“.  Rapperen unnskyldte seg senere i en Facebook-video, som han avsluttet med:

- Uten kvinner ville det ha vært mye mindre moro i verden.

Rabalder under prisutdelingen

Uavhengig av dette har Kollegah og Farid Bang hatt stor suksess, spesielt blant unge. Det siste albumet deres, der de kontroversielle strofene er å finne, har blitt streamet 90 millioner ganger. Echo-prisen baseres nesten utelukkende på salgstall, og dermed var rapperduoen automatisk nominert.

Kritikken i forkant av prisutdelingen førte til at Echo-ledelsen tilkalte utdelingens etikkråd for å vurdere om Kollegah og Farid Bang skulle bli fratatt nominasjonen. Til manges forbauselse og forargelse ble de ikke det, begrunnet med rappernes kunstneriske frihet – selv om nominasjonen ifølge etikkrådets formann var et «grensetilfelle».

Under prisutdelingen gikk den kjente rockeartisten Campino (Andreas Frege) fra Die Toten Hosen sterkt ut mot rapperduoen:

- Man må skille mellom stilistiske virkemidler og en type provokasjon som kun er ute etter å ødelegge og utestenge andre. For meg personlig er denne grensa nådd når det dreier seg om kvinnefiendtlige, homofobe, høyreekstreme, antisemittiske fornærmelser, sa han, til stor jubel fra salen.

Maas: - Frastøtende

Til tross for kritikken vant Kollegah og Farid Bang en Echo i kategorien «Hip-Hop/Urban National».

I dagene som fulgte returnerte flere artister sine tidligere Echo-utmerkelser, herunder stjernedirigenten Daniel Barenboim und rockeartisten Marius Müller-Westernhagen. Også politikere som utenriksminister Heiko Maas reagerte på utdelingen:

- Antisemittiske provokasjoner fortjener ingen priser, de er rett og slett frastøtende, skrev Maas på Twitter.

Svaret fra Kollegah og Farid Bang? Angrende syndere er det vanskelig å betegne dem som. Etter Campinos tale kom duoen opp på scenen med en karikatur av ham – senere gjorde de narr av rockeartisten på sosiale medier.

Det har på den annen side vært svært viktig for begge rapperne å understreke at de verken er antisemitter eller har noe imot jøder.

- Det var i dette tilfellet kanskje too much, sa Kollegah i Tagesschau.

- Skyld i at jødisk ungdom er redde

Flere kommentatorer henviste til den kommersielle suksessen til Kollegah og Farid Bang til tross for det problematiske innholdet i tekstene deres. At et album med slike tekster er så populært, er i manges øyne et tegn på at antisemittisme har blitt normalisert i det tyske samfunnet.  

Hiphop-ekspert Sina Nitzsche kaller battle-rap «et mikrokosmos av samfunnet vårt».

- Kollegah og Farid Bang griper til tidsånden for å få kommersiell suksess. Det kan bli svært farlig, fordi de har en funksjon som forbilder. På denne måten kan antisemittisme bli stuerent, sier hun videre. 

Andre har fokusert på spørsmålet om jødehat er blitt vanligere i tyske skolegårder, og om man kan legge skylden på rapkulturen.

- Rappere som Kollegah er skyld i at jødisk ungdom er redde i skolegårdene, skriver Oliver Polak rett ut i Die Welt.

Andreas Borcholte skriver i Spiegel at den yngre generasjonen mangler empati og sensibilitet, og at dette er noe man må lære dem. Han hevder at kritikken som utøves mot Kollegah og Farid Bang slett ikke treffer denne gruppen, som man egentlig ønsker skal bli påvirket av den. Han etterlyser mer engasjement fra de yngres egne forbilder:

- Hvor blir det av opprøret fra Wincent Weiss, Milky Chance, Mark Forster, Robin Schulz eller Haiyti – alle unge Echo-prisvinnere. Hvorfor er det så stille i den ellers så disse- og battleglade rapscenen?, spør Borcholte.

Selv om det var et nokså enstemmig mediekor som kritiserte rapperduoen og prisutdelingen, fantes det også stemmer som tok artistene i forsvar; deriblant Dennis Sand i Die Welt:

- Hovedproblemet er at de fleste kommentatorer på ingen måte forstår hva battlerap egentlig er og hvordan språkkodeksen i hiphop-scenen egentlig fungerer. (...) Ingen 14-åring vil i 2018 tro på at Kollegah faktisk selger tonnevis av kokain og driver med hallikvirksomhet.

Sand kritiserer at mange journalister tar rapperne på ordet, selv om mye av det i utgangspunktet er ment ironisk. Til en viss grad påpeker han det samme problemet som Borcholte fra Spiegel: at kritikken ikke når ungdommen.

I Welt-journalistens øyne er det derimot kritikerne selv som må slutte å vise med pekefingeren og heller forsøke en dialog med Kollegah, Farid Bang og andre influencers. Først når man i en dialog har fått en gjensidig forståelse av sakens kjerne, kan man påvirke ungdommen:

- Kollegah har mer innflytelse i skolegårdene enn det lærere og lederartikler noengang vil få.

Lagt ned etter 27 år

Etter noen dagers opphetet debatt, kom Echo-ledelsen frem til at prisens omdømme var såpass skadet at den beste løsningen var å legge den ned, etter 27 år.

Debatten er imidlertid ikke over enda. Et antisemittisk motivert angrep på en mann som bar det jødiske plagget kippa i Berlin skapte overskrifter, og ble nok av mange sett på som enda et bevis på at antisemittisme har fått rotfeste i Tyskland.

Kollegah og Farid Bang har i tillegg blitt anmeldt for hatefulle ytringer i tekstene sine. Det er enda ikke avgjort om det vil bli åpnet sak mot dem.

Rapperne har for øvrig godtatt en invitasjon fra den Internasjonale Auschwitz-Komiteen til å besøke konsentrasjonsleiren i Auschwitz. Dette vil sannsynligvis finne sted i juni.

Felix Klein, Tysklands første antisemittisme-ombud, uttalte i mediene at han mener Campino bør få et Bundesverdienstkreuz (fortjenestemedalje) for sin engasjement mot antisemittisme under Echo-prisutdelingen.

Foto: https://www.facebook.com/kollegah/