450px b%c3%bcndnis 90   die gr%c3%bcnen logo

Die Grünen sliter på hjemmebane

Det knirker i delstatsregjeringssamarbeidet mellom die Grünen og CDU. Nå har førstnevnte også mistet borgermesteren i økobyen Freiburg.

 

(tyskpolitikk.no): I løpet av søndag kveld ble det klart. Etter 16 år ved makten gikk die Grünens sittende borgermester Dieter Salomon på et overraskende nederlag.

Med kun 30 % av stemmene måtte 57-åringen gi tapt for den mye yngre Martin Horn. Med 44 % prosent av stemmene inntar nå den uavhengige kandidaten med støtte fra SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) borgermesterkontoret i byen sørvest i Tyskland.

- Dette er meget, meget synd, særlig fordi die Grünen har gjort Freiburg til en verdensberømt by med sin sosiale og bærekraftige profil, uttalte die Grünens partileder Annalena Baerbock om valgnederlaget.

Freiburg var nemlig den første tyske storbyen hvor die Grünen fikk borgermestersetet. Byen har også blitt tildelt bemerkelsen «Forbilde for bærekraftig livsstil» på grunn av økobydelen Vauban. I 2016 foregikk 34 % av byens trafikk på sykkel.

I tur og orden kom prominente Grünen-politikere som Claudia Roth, Cem Özdemir og ministerpresident Winfried Kretschmann på besøk i håp om å redde Salomon.

Det er derfor forsmedelig for partiet å miste borgermesteren i en by som regnes som en av deres aller viktigste. Og problemene stopper ikke der for miljøpartiet i det sørvestre hjørnet av Tyskland.

Regjeringskrise i delstaten.

I hele delstaten Baden-Württemberg, hvor Freiburg ligger, står die Grünen sterkt. I flere av delstatens byer stiller de borgermesteren, og siden 2011 har de også ministerpresidenten.

Spørsmålet er imidlertid hvor lenge det kommer til å vare. Det knirker nemlig i regjeringssamarbeidet mellom die Grünen og CDU (Christlich Demokratische Union) i delstaten.

Bakgrunn for problemene er en valgreform frontet av die Grünen som ble nedstemt av CDU. Flere spekulerer nå i at samarbeidet mellom de to kan gå mot slutten.

- Snapsideer kommer når man er full, uttalte ministerpresident Kretschmann om forslag frontet om å danne en ny delstatsregjering av CDU, SPD og FDP (også kalt Tysklandskoalisjonen p.g.a. fargene til de tre partiene).

69-åringen måtte likevel innrømme at han ikke tar lett på samarbeidsproblemene med CDU.

- Vi har ingen tillitt til samarbeidet med CDU, uttalte delstatsleder for die Grünens ungdomsparti i Baden-Württemberg, Lena Schwelling, før hun la til at spådommene om at den grønn-svarte koalisjonen nærmer seg slutten er totalt urimelige.

Foto: Olaf Kosinsky/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 de).

Et varseltegn for Realo-fløyen?

Både delstatsminister Winfried Kretschmann og Freiburgs avtroppende borgermester Dieter Salomon tilhører die Grünens konservative Realo-fløy (les mer om de to fløyene i partiet her).

- For den økologisk-konservative modellen til die Grünen er valgnederlaget i Freiburg et hardt slag, skriver Josef Kelnberger i Süddeutsche Zeitung.

- Det ser ut som transformasjonen til et CDU med innsektskjærlighet har sine grenser for die Grünen, skriver Reiner Ruf i Stuttgarter Zeitung.

- Kommunalvalg er alltid svært forskjellige. La Münster (domkirken i Freiburg, red. anm.) være i Freiburg, sa die Grünens Baerbock om valgresultatet.

Bedre går det for die Grünen lenger nord i Tyskland. I landets nordligste delstat Schleswig-Holstein gikk partiet opp til 16,5 prosent ved helgens kommunalvalg. Også her sitter die Grünen i delstatsregjering.

I Baden-Württemberg er ikke neste delstatsvalg før i 2021. Spørsmålet er om den grønn-svarte koalisjonen holder så lenge. Innad i die Grünen kommer retningen til partiet til å diskuteres kraftig i tiden framover.

Foto: Wikimedia commons.