Skjermbilde 2018 05 06 kl. 11.45.57

Kors på alle offentlige kontorer i Bayern

CSU med aggressiv symbolpolitikk fire måneder før delstatsvalget i Bayern.


(tyskpolitikk.no): I slutten av april vedtok Markus Söder og resten av den lokale CSU-regjeringen i Bayern at det kristne korset skal henges på vegger i alle offentlige kontorer i den sørtyske delstaten. 

- En klar vedkjennelse av vår bayerske identitet og våre kristne verdier, twitret delstatens ministerpresident Söder tirsdag, etter å ha spikret på plass det første korset på sitt eget kontor. 

Kors i tyske klasserom har skapt debatt helt siden forfatningsdomstolen i Karslruhe vurderte grunnlovsmessigheten til den lovpålagte plikten som den gang (1995) påla tyske skoler å henge kristne kors i hvert eneste klasserom

Tysklands øverste domstol avgjorde i sin kjennelse at den dagjeldende regelen stred mot den grunnlovsfestede religionsfriheten. De færreste tror likevel at Söders kors-vedtak av april 2018 vil stride mot den tyske grunnloven. 

Korset skal nemlig henge i inngangspartiet til skoler, rådhus, sosialkontorer og etater, og ikke inne på kontorene hvor den daglige driften foregår. På den måten prøver Söder og co å snike seg rundt de prinsipielle uttalelsene i forfatningsdomstolens kjennelse. 

- Innføringen er ikke et brudd mot kravet om religiøs nøytralitet, bekrefter ministerpredidenten ovenfor Br.de

Kickstarter valgkampen

14. oktober avholdes valg i Tysklands nest største delstat Bayern, med omlag 13 millioner innbyggere. 

Forbundsdagsvalget 24. september 2017 ble en katastrofe for CSU (Christlich-Soziale Union), som tradisjonelt har kapret over halvparten av stemmene i det konservative Bundeslandet på grensen til Østerrike. 

Kun 38 % av velgerne ga sin stemme til det kristenkonservative partiet. Hovedårsaken, utvilsomt høyrepopulistiske AfD (Alternative für Deutschland) som kapret over 12 % av stemmene. 

Resultatet er rekordsvakt, og fikk raskt konsekvenser. Horst Seehofer ga fra seg posisjonen som ministerpresident til fordel for fremadstormende Markus Söder, som har ledet den lokale regjeringen siden mars 2018. Söder stiller også som partiets ministerpresidentkandidat i det kommende valget.

For CSU, som også sitter i den nasjonale storkoalisjonen sammen med søsterpartiet CDU (Christlich Demokratische Union) og arbeiderpartiet SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland), handler ALT om å ta tilbake det absolutte flertallet i byer som München, Nürnberg, Augsburg, Würzburg og Ingolstadt. 

Vil stjele velgere fra AfD

- Til høyre for Unionen skal det ikke finnes noe demokratisk, legitimt parti. Et kjent sitat fra tidligere CSU-leder Franz Josef Strauss. 

Siden AfDs blomstring, og særlig etter høstens forbundsdagsvalg, har setningen blitt gjentatt i det uendelige, nettopp fordi AfD med 12 % oppslutning definitivt er et parti til høyre for CSU. 

Svært mange i det kristensosiale partiet mener derfor at det eneste CSU nå kan gjøre er å revurdere sin politikk, og gå i en enda tydeligere markert konservativ retning. 

Én av dem er nettopp nyvalgte Markus Söder, og ett av tiltakene er å henge opp kors på tvers av det ganske bundesland. 

Sjeldent har uttrykket "symbolpolitikk" passet bedre. I den konservative delstaten har flyktningkrisen fått særlig stor oppmerksomhet. CSU har vært harde. AfD er likevel et bevis på at Seehofer og Söder ikke var harde nok, i alle fall i deres egne øyne. 

Overfor Angela Merkel og CDU nasjonalt har dette resultetert i harde krav, blant annet et ønske om en "Obergrenze", et tak på hvor mange flyktninger Tyskland skal ta imot i året. 

På tross av svært innvandringskritiske holdninger, i alle fall sammenlignet med koalisjonspartnere CDU og SPD, har det bayerske partiet tapt stort til fremadstormende AfD på høyre fløy. 

Nå håper Söder og co at kristne kors på direktoratvegger skal vippe flere AfD-velgere tilbake til det kristensosiale partiet. 

Foto: https://twitter.com/Markus_Soeder