Andrea nahles

Nahles skal føre SPD ut av krisa

Søndag ble Andre Nahles valgt til SPDs første kvinnelige leder. Utfordringene som venter er ikke små.

 

(tyskpolitikk.no): - Reglene som skal forvandle den digitale kapitalismen til en solidarisk markedsøkonomi må først skrives, og det skal SPD sørge for, sa Andrea Nahles fra talerstolen like etter at valget var klart.

I helga arrangerte SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) landsmøte i Wiesbaden, hvor det blant annet ble valgt ny partileder. Med 66 % av stemmene tar Nahles nå fatt på oppgaven med å redde de tyske sosialdemokratene ut av krisa.

Tysklands eldste parti har det nemlig tungt om dagen. I regjering må de stadig finne seg i å operere i skyggen av Angela Merkel og CDU. På meningsmålingene ligger partiet under 20 %. Det er krise for et parti som har fostret storheter som Willy Brandt og Helmut Schmidt.

Skattesnylting, klimaendringer, grønt skifte (Energiewende), sosialt ansvar på nett, personvern og utdanning var noen av hovedutfordringene hun ramset opp.

Sliter med å finne de store visjonene.

Motkandidaten til Nahles var Simone Lange, borgermester i Flensburg. Hun klarte likevel ikke å overbevise landsmøtet om hva hun ville gjøre annerledes som SPD-leder dersom hun ble valgt.

Og nettopp det å finne ut hva de vil gjøre annerledes er noe SPD sliter med om dagen. Partiet mangler større visjoner for hvor de vil føre Tyskland om en 10-20 år.

Digitalisering og kamp mot ytre høyre nevnes ofte som potensielle saker, men sosialdemokratene har så langt ikke klart å mobilisere særlig rundt disse.

Hovedutfordringen til den nybakte SPD-lederen er at hun må samle et splittet parti bak seg samtidig som hun profilerer partiet i storkoalisjonen med CDU (les mer om splittelsen her).

- Det er vanskelig å både regjere og opponere, sier den anerkjente tyske valgforskeren Oskar Niedermeyer om utfordringen til Nahles i et intervju med Welt.

- Blant befolkningen er hun ikke uten videre særlig populær, og et flertall tror ikke at hun vil klare oppgaven. Heller ikke innad i partiet tror alle hun vil klare det. Det er en stor byrde, fortsetter Niedermeyer.

Omstridt stil.

Flere stiller spørsmålstegn ved om de 66 prosentene Nahles ble valgt med er nok for en som skal gå i gang med så omfattende oppgaver.

Hun er også omstridt for måten hun opptrer i taler og debatter på. «Fra i morgen av skal de få det rett i fleisen», uttalte hun etter forbundsdagsvalget da det fortsatt så ut som at SPD skulle havne i opposisjon. Mens noen har sansen for denne opprørske stilen, mener andre den er en partileder uverdig.

- Andrea Nahles er meget godt egnet for dette vervet, sannsynligvis bedre enn noen før henne. Jeg har kjent henne i 30 år, og kritikken mot hennes offentlige opptreden er urettferdig, sa Harald Christ, økonomiansvarlig for SPDs økonomiforum.

Han ses på som en nær støttespiller og rådgiver for Nahles.

Det relativt svake valgresultatet må også ses som et uttrykk for usikkerheten som eksisterer i og rundt SPD.

Spørsmålet er om hun er den som kan føre partiet ut av hengemyra.

Foto: SPDs twitterkonto.