Seehofer orban maerz 16 9385c885dc

CSUs flørt med Orban

I januar var Ungarns nyvalgte statsminister Viktor Orban på besøk hos CSU. Nå høster den omstridte statslederen lovord fra det tyske partiet etter forrige helgs valgseier.

 

(tyskpolitikk.no): - Jeg gleder meg over Orbans valgseier. Det er igjen en tydelig valgseier. Jeg kommer også til å gratulere ham på vegne av CSU, uttalte CSU-leder og innenriksminister Horst Seehofer etter at valgseieren var klar.

- EU må unngå en politikk preget av hovmod og formynderi. Orban har gjennom valgseieren bevist at han nyter stor tillitt blant befolkningen. Det finnes ingen tydeligere bekreftelse enn en seier ved valgurnene, fortsatte 68-åringen.

Den nyinnsatte innenriksministeren fortsetter dermed det gode forholdet som CSU (Christlich Soziale Union) og Orban har bygget opp de siste årene. Samtidig fortsetter han å markere seg som minister.

Uttalelsene følger kun kort tid etter at han fyrte løs med utsagnet «Islam hører ikke hjemme i Tyskland», og han fortsetter dermed å være en torn i siden til forbundskansler Angela Merkel.

Orban har nemlig markert seg som hovedmotstander av EUs fordelingsprogram for flyktninger, en ordning som Merkel er en av hovedpersonene bak.

Den nyvalgte statsministeren har høstet mye kritikk for sin knallharde behandling av flyktninger, samt hans framferd mot medier og sivilsamfunnet i Ungarn.

En populær antikommunist

Dette er slett ikke første gang CSU markerer nære bånd til den omstridte statslederen.

I begynnelsen av januar var Orban på besøk hos CDUs søsterparti i Bayern. Det var femte gang de to besøkte hverandre de siste tre årene.

Orban har lenge nytt en høy status hos CSU, først og fremst på grunn av hans bakgrunn som antikommunist. – Det foregår en heorisering av Orban i partiet, uttalte et medlem til Süddeutsche Zeitung.

Horst Seehofer er svært beundret over det han har lest i Orbans biografi om hvordan han risikerte livet i kampen mot det kommunistiske diktaturet i Ungarn.

Et annet argument som ofte brukes for det konservative partiets vennlighet overfor den ungarske statsministeren er bilprodusenten Audis gode produksjonsbetingelser i landet. Firmaets hovedkontor ligger nemlig i Ingolstadt, Seehofers hjemby.

Den antikommunistiske frihetskjemperen var likevel en annen enn dagens stadig mer autoritære statsleder. CSUs nære bånd til ungareren er langt fra uproblematisk, og heller ikke uomstridt. Så hvorfor fortsetter partiet å kjøre så hardt på denne strategien?

Markerer seg mot Merkel

Med de stadige besøkene av/hos Orban rettes kameralinsene og medias oppmerksomhet mot det kristenkonservative partiet. Så er spørsmålet om all PR er god PR. Partiet har i hvert fall gått opp på den siste tids meningsmålinger.

I oktober er det nemlig valg i Bayern, og alt annet enn rent flertall vil være en katastrofe for CSU.

Ved høstens forbundsdagsvalg gjorde høyreradikale AfD (Alternative für Deutschland) det sterkt i deler av Tysklands største delstat. Med en stadig tøffere retorikk mot innvandrere og flyktninger prøver nå CSU å kapre disse velgerne tilbake.

Orbans stadige besøk må ses i sammenheng med dette. Et besøk av den kontroversielle 54-åringen regnes som å vise en kald skulder til Angela Merkel, og det er populært både i CSU og i Bayern.

- Å rose Orban er en billigere måte å markere motstand mot Merkel på enn å kritisere henne direkte, skriver Sebastian Fischer i Spiegel Online.

- For et parti som gjerne kaller seg folkeparti (Volkspartei) er flørten med Orban risikabel. Autoritære ledere som Orban bygger på å splitte samfunnet, fortsetter Fischer.

Kan CSU likevel klare å vise seg som et samlende parti og skaffe seg rent flertall ved høstens delstatsvalg?

Foto: dpa picture alliance