Merkel10

- Stemningen i CDU er elendig

Tapet av finansdepartementet skaper misnøye blant kristendemokratene - Merkel må forsvare regjeringsplattformen på landsmøtet om to uker.


(tyskpolitikk.no): Etter knallharde forhandlinger natten gjennom offentliggjorde Angela Merkel (CDU), Martin Schulz (SPD) og Horst Seehofer (CSU) regjeringsplattformen som skal danne grunnlaget for fire nye år med storkoalisjon.

Siden onsdag har det gått hardt for seg i Berlin, først og fremst har regjeringsplattformen fått konsekvenser for SPD og Martin Shchulz. 

Den sosialdemokratiske partilederen måtte til slutt ta sin hatt og gå etter at det ble kjent at han skal ha sikret seg rollen som utenriksminister i den kommende regjeringen. 

For under ett år siden sverget Schulz at han aldri skulle sitte i en regjering ledet av Angela Merkel.

Det skal derimot ikke legges skjul på at Schulz og SPD kom godt ut av forhandlingene, selv om Schulz ikke selv får sitte i regjering. 

I tillegg til utenriksdepartementet sikret nemlig sosialdemokratene seg det prestisjetunge finansdepartementet, som skaper misnøye i CDU. 

De siste åtte årene har karismatiske Wolfgang Schäuble styrt den tyske pengesekken med jernhånd. "Schwarze nulll" og knallhard sparepolitikk overfor EU har vært en bærebjelke i CDUs politikk. 

Nå frykter flere ledende skikkelser i det konservative partiet at Merkel har gitt fra seg for mye makt til sosialdemokratene i SPD. 

- Stemningen er mer enn dårlig

Hardest i retorikken er lederen av ungdomspartiet til CDU.

- Stemningen blant medlemmene i CDU er mer enn dårlig. Kommunikasjonen mellom partiledelsen og resten var elendig da det ble offentliggjort hvilke departementer vi skulle få, forklarer han til Spiegel Online

Partiets lokale leder i bydelstaten Hamburg, Roland Heintze, var også meget skuffet etter at plattformen ble offentliggjort onsdag.

- Jeg skulle ønsket meg at vi hadde beholdt finansdepartementet, fortalte han til Spiegel Online lørdag morgen. 

Det er nettopp tapet av finansdepartementet som skaper mest misnøye. I tillegg har CDU måtte si fra seg innenriksdepartementet til Horst Seehofer og CSU.

- Selvfølgelig gjør det vondt når vi mister departementer som er viktige for oss, og som er en del av identiteten til unionen, forklarer nåværende finansminister Peter Altmaier, som må gi fra seg kontornøklene til Olaf Sholz (SPD), som ser ut til å bli arvtageren i finansdepartementet. 

Ultimatum fra Schulz og Seehofer

I siste utgave av Der Spiegel forteller redaksjonen om nervepirrende regjeringsforhandlinger mellom SPD, CDU og CSU. 

SPD-lederen skal tidlig ha gjort det klart at uten utenriks- finans- og arbeidsdepartementene ville det ikke bli noe samarbeid. 

Merkel skal ha vært raskt på avtrekkeren, og gitt Schulz lovnader om de tre departementene.

I følge Der Spiegel skal den sittende kansleren ha forstått alvoret av situasjonen; dersom SPD ikke får tilstrekkelig gjennomslag vil partiets medlemmer antagelig si nei til hele samarbeidet. Uten viktige seire for SPD ville regjeringsforhandlingene spille liten rolle. 

Horst Seehofer ønsket lenge å senke tennene i finansdepartementet selv. Etter at Merkel lovet kontorene i Wilhelmstrasse til Schulz og SPD ble de bayerske kristendemokratene pent nødt til å flytte fokus. 

Mot slutten av forhandlingene fremmet også Seehofer et ultimatum; uten innenriksdepartementet kunne ikke CSU si ja til den fremforhandlede plattformen. 

Kravene skal ha skapt mektig hodebry for den sittende regjeringssjefen. Det er langt fra umulig at Merkels eget ønske om fire nye år i Kanzleramt har spilt en avgjørende rolle, noe som naturligvis sørger for misnøye blant andre i partiet. 

Få tror misnøyen er nok til at CDU-representantene stemmer "nei" på landsmøtet om ca to uker. Derimot kommenterer stadig flere at den svært dårlige regjeringsplattformen er nok en spiker i Merkel-kista som sakte men sikkert er på vei til å lukkes. 

Foto: bundesregierung.de.