2123123

Schulz ikke med i ny regjering

SPD-partilederen offentliggjorde fredag ettermiddag at han ikke blir utenriksminister likevel. Presset innad i partiet ble for stort.


(tyskpolitikk.no): Etter massivt press, først og fremst fra sosialdemokratenes ungdomsparti (Jusos), men også fra andre innad i partiet, velger Martin Schulz å gi fra seg rollen som minister i Tysklands nye regjering.

- Jeg avstår fra å bli en del av den nye regjeringen, og håper at dette setter en stopper for personaldebattene innad i SPD. Vi driver alle med politikk for å gjøre det beste vi kan for befolkningen. En del av det er å la personlige amisjoner vike for partiets interesser, twitret partilederen fredag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Månedene etter valget 24. september har vært en berg- og dalbane for Schulz. Med et rekorddårlig valgresultat bak seg besluttet partiledelsen at de ikke lenger ønsket å regjere sammen med Angela Merkel og CDU (Christlich Demokratische union).
 
Etter at Jamaica-samarbeidet havarerte i begynnelsen av desember fikk pipa derimot en annen lyd. Etter intensiv innsats fra forbundspresident Steinmeier, tidligere kanslerkandidat for SPD, snudde likevel Schulz og co, og ønsket å starte regjeringsforhandlinger med kristendemokratene.
 
I løpet av januar skjøt forhandlingene fart. For bare få dager siden forelå endelig en ferdig fremforhandlet regjeringsplattform, som SPDs medlemmer de neste ukene skal bestemme om danner grunnlaget for et nytt regjeringssamarbeid mellom SPD og CDU.
 
Personlige ambisjoner kan ha vært utslagsgivende
 
Ukesmagasinet Der Spiegel har viet mye spalteplass til den sosialdemokratiske partilederen gjennom vinteren. Gjennomgående har han blitt skildret som hardtarbeidende, men sliten. Prosessen har tatt på, og de siste ukene skal Schulz tidvis ha vært syk og sluttkjørt.
 
Den fremforhandlede regjeringsplattformen skulle være en opptur, og gi grunnlag for fire år som utenriksminister, med hovedfokus på reform av EU. 
 
Slik blir det likevel ikke for Schulz, etter at han fredag bestemte seg for å avstå fra ministerpost i den nye regjeringen.
 
Schulz skulle opprinnelig få posten som utenriksminister. En nødvendig konsekvens ble at den nåværende utenriksministeren Sigmar Gabriel, som for tiden figurerer øverst på listen over Tysklands mest populære politikere, må ta sin hatt og gå.
 
Gabriel gikk raskt ut i mediene og anklaget Schulz og resten av partiledelsen for å behandle ham respektløst. Under to dager senere velger Schulz å likevel ikke ta på seg ansvar i den nye regjeringen.
 
Auf wiedersehen Martin Schulz?
 
Mye tyder på at den politiske karrieren til Martin Schulz nå er over.
 
Den tidligere Europaparlament-presidenten så nok for seg et noe annet scenario da han enstemmig ble valgt som SPDs nye leder, og kanslerkandidat, for omtrent et år siden.
 
Det såkalte Schulz-toget fosset frem på meningsmålingene, og ga SPD håp om å vinne tilbake kansleramt fra Merkel og co.
 
Slik ble det ikke. Etter tre forsmedlige delstatsvalg på vårparten, verst av dem valget i Nordrhein-Westfalen, som omtales som SPDs høyborg, gikk også forbundsdagsvalget rett vest.
 
Siden valget har Schulz vært i hardt vær. Innad i partiet har kritikken vært stor, først og fremst fra ungdomspartiet, som har stilt seg svært kritiske til helomvendingen fra opposisjon til posisjon, i løpet av få uker.
 
Det skal mye til for at Schulz reiser seg etter at han nå presses ut av regjeringen av sine partifeller.
 
Foto: https://www.facebook.com/martinschulz/?ref=br_rs