Merkel tale 2

Enighet i Berlin

EU-politikere prisgir den fremforhandlede regjeringsplattformen - likevel ikke sikkert at det blir ny storkoalisjon.


(tyskpolitikk.no): Onsdag formiddag kunne representanter fra SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland), CDU (Christlich Demokratische Union) og det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich Soziale Union) fortelle at partiene har kommet til enighet om regjeringssamarbeid de neste fire årene. 

Regjeringsplattformen kan leses i sin helhet her!

- En god nyhet for Europa, kommenterte den franske EUs finanskommisær Pierre Moscovici, og får i følge Spiegel Online støtte av en rekke politikere knyttet til den europeiske union. 

For Martin Schulz og resten av partiledelsen i SPD har nettopp Europa og EU vært det viktigste retoriske virkemidlet i kampen om hvorvidt sosialdemokratene skal inngå nok et regjeringssamarbeid med kristendemokratene i CDU og CSU. 

- Den Europeiske Union må bevare og fornye sine verdier og lovnader om velstand. Et sterkt EU er den eneste garantisten for en fremtid med fred, sikkerhet og velstand, heter det i samarbeidsdokumentet som ble fremlagt onsdag formiddag. 

I regjeringsplattformen er det også konkret bestemt hvordan de forskjellige departementene skal fordeles partiene imellom. 

I tillegg til Kanzleramt (statsministerens kontor) får Merkels CDU ansvar for forsvarsdepartementet, næringsdepartementet, helsedepartementet, landbruksdepartementet og utdanning- og forskningsdepartementet.

CSU får herredømme over innenriksdepartementet, departementet for trafikk og digitalisering og utviklingsdepartementet.

Kanskje det mest oppsiktsvekkende er at SPD får ansvaret for både utenriksdepartementet og det innflytelsesrike finansdepartementet.  

Det betyr; Martin Schulz og hans medsammensvorende får en helt avgjørende påvirkningsmulighet i fornyelsesprosessene som står på trappene i den Europeiske Union.

SPDs medlemmer bestemmer

Det er likevel ikke helt sikkert at det nå blir fire nye år med "Groko".

Etter at SPD først annonserte at de IKKE ønsket å sitte i regjering, for så å gjøre helomvending etter at Jamiaca-forhandlingene gikk i vasken, har partiledelsen endt i en situasjon hvor de ikke lenger alene kan bestemme hvorvidt partiet skal regjere eller ikke. 

For bare to uker siden avgjorde det sosialdemokratiske landsmøtet i Bonn at partiet skulle videreføre forhandlingene med CDU og CSU, men at det fortsatt er partiets medlemmer som til slutt skal bestemme hvorvidt det blir ny storkoalisjon eller ikke.

Les mer: SPD-landsmøtet: Ja til videre forhandlinger. 

De neste to ukene skal "partibasisen", det vil si om lag 460 000 medlemmer, få muligheten til å stemme. 

Dersom medlemmene sier "ja" ligger alt til rette for at Schulz og co kan ta plass i de forskjellige departementene i Berlin. 

Et "nei" vil derimot bety fullstendig katastrofe, både for Schulz og Angela Merkel. Dersom storkoalisjonen ikke blir noe av er det svært få sannsylige scenarierer igjen som kan redde Merkel. 

Les mer: Seddelen som kan velte storkoalisjonen.

Schulz ny utenriksminister - Nahles tar over som partileder

Skal man tro stemningen i tyske medier vil SPD-medlemmene etter alt å dømme ikke sette en stopper for nytt samarbeid mellom sosialdemokratene og de konservative i CDU og CSU. 

Mange peker på den knesatte Europa-politikken som avgjørende. Samtidig har SPD fått gjennomslag for deler av sine ønsker i arbeid- og sosialpolitikken. 

Så langt har ingen av partiene offisielt kommentart hvem som vil få hvilke verv.

Det er likevel mer en nok av rykter; det heteste av dem alle er at Martin Schulz tar over utenriksdepartementet, så Spiegel online

SPD-lederen må i så fall si fra seg vervet som partiets leder. Den mest populære kandidaten til å ta over ansvaret er den nåværende parlamentariske lederen Andrea Nahles. 

I tillegg nevnes Hamburgs borgermester Olaf Scholz som en mulig ny finansminister. 

Foto: bundesregierung.de.