Money 1194454 1920

Seddelen som kan sørge for nyvalg

Regjeringsforhandlingene går mot slutten i Berlin - Kevin Kühnert og ungdomspartiet til SPD gjør alt de kan for å hindre ny storkoalisjon.


(tyskpolitikk.no): For to uker siden tok SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) et langt steg mot fire nye år i regjering

Et knapt flertall (56 %) av delegatene på landsmøtet stemte FOR å videreføre regjeringsforhandlingene med CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich Soziale Union). 

Dessverre for Martin Schulz og resten av partiledelsen er det likevel ikke sikkert at det faktisk blir en ny storkoalisjon anført av Angela Merkel. 

Landsmøtet besluttet at partiets medlemmer til slutt skal avgjøre om det blir samarbeid med unionen eller ikke. 

Etter planen skal regjeringsforhandlingene terminere innen få dager. Deretter sendes den fremforhandlede plattformen ut til medlemmene landet over. 

Avstemningen skjer per brev, noe som innebærer at det vil ta et par uker før resultatet er klart. 

- En tier for å slippe storkoalisjonen 

Allerede i desember ble det sosialdemokratiske ungdomspartiet (Jusos, Jungsozialisten) enige om at regjeringsdeltakelse må unngås, koste hva det koste vil. 

Landsmøtet i Bonn ble først og fremst et nederlag for partileder Kevin Kühnert og co. At hele 44 % sluttet seg til deres kamp mot et nytt samarbeid med CDU og CSU var likevel en voldsom tillitserklæring, i alle fall nok til å motivere ungsosialistene til å fortsette kampen mot partiledelsen og fire nye år under Merkels vinger. 

Siste skrik fra Kühnert og hans partifeller er noe omstridt kampanje som oppfordrer tyskere til å melde seg inn i SPD kun for å stemme MOT ny storkoalisjon. 

Medlemsskapet koster 10 euro, og det kreves ingen ytterligere forpliktelser eller verv for å få lov til gi sin stemme ved det kommende valget. 

- En tier for å slippe storkoalisjonen (ein zhehner gegen Groko) har spredt seg som ild i tørt gress, og har naturligvis møtt massiv kritikk blant de mer rutinerte personlighetene i det sosialdemokratiske partiet. 

I følge flere medier skal også kampanjen ha ført til at flere AfD-medlemmer (Alternative für Deutschland) har meldt seg inn i SPD, kun for å sabotere. 

I siste utgave av Der Spiegel tas det derimot til ordet for at det ikke bare er den yngre garde som har tatt i bruk skitne triks. 

At avstemningen skal foregå per post, og ikke over internett, er ingen tilfeldighet. Selv om brevløsningen kommer til å koste sosialdemokratene halvannen million euro, var det utelukket for partiledelsen å gå for den ungdommelige online-versjonen.

Heller nyvalg enn ny storkoalisjon

For 28 år gamle Kühnert, og resten av det sosialdemokratiske ungdomspartiet, fremstår fire nye år i regjering med CDU og CSU som en katastrofe. 

De siste fire årene har vist hvor lite SPD får gjennomført på lag med CDU og CSU, noe som gjenspeiler seg i høstens rekorddårlige forbundsdagsvalg, hvor sosialdemokratene fikk fattige 20 % av stemmene, en nedgang på 5 prosentpoeng siden valget i 2013.

Samtidig vil en ny storkoalisjon bidra til å styrke makten til høyrepopulistene i AfD. Dersom SPD og CDU går i regjering står AfD igjen som det største opposisjonspartiet.

I Forbundsdagen nyter det største partiet utenfor regjeringen særbehandling. De vil konsekvent stå øverst på talerlisten etter at regjeringen har uttalt seg, og de vil få lede den gjeve finanskomiteen. 

Dette vil Kühnert og co unngå, og mener at et nyvalg vil være bedre enn fire nye år med røde piler. 

Ansvar og Europa-politikk

For Martin Schulz og resten av partiledelsen fremstår derimot en ny storkoalisjon som den naturlige, ansvarsfulle løsningen. 

I høst ble storkoalisjonen valgt bort. Da Jamaica-samarbeidet havarerte er det likevel SPDs plikt å ta ansvar, så Martin Schulz. 

Folket har allerede gitt sin stemme. Det vil være udemokratisk og på grensen til respektløst å kreve at folket skal stemme en gang til. 

For den tidligere Europaparlament-presidenten Schulz er det desto lettere å spille politisk mynt på ansvaret Tyskland og SPD har ovenfor resten av Europa. Nyvalg og nye regjeringsforhandlinger vil lamme tyskerne i diskusjonene om en reform av det felleseuropeiske samarbeidet, som i tråd med Macrons formaninger står på trappene. 

I det siste har også Angela Merkel tatt til ordet for at EU må reformeres. Arbeidet blir mange hakk tregere dersom Tyskland sitter uten regjering. For Martin Schulz er det også et viktig moment at regjeringsdeltakelse vil gi økt mulighet til å påvirke hvilken form EU skal ta. 

AfD er også et argument partiledelsen liker å bruke i sin favør. Nyvalg kan i ytterste konsekvens føre til økt oppslutning for høyrepopulistene, og dersom det går virkelig ille vil ikke AfD være veldig langt unna å passere nettopp SPD, som på siste meningsmålinger får svake 18 % oppslutning. 

Foto: pixabay.com