Baerbock2

Nye ledere og ny retning for Die Grünen

To "Realos" skal lede miljøpartiet - for første gang er venstrefløyen ikke representert i partiledelsen.


(tyskpolitikk.no): Lørdag ettermiddag valgte landsmøtet til miljøpartiet Die Grünen nye ledere. 

48 år gamle Robert Habeck innfridde favorittstempelet, og ble valgt med 81 % av representantene bak seg. 

Som sosialistene i Die Linke har Die Grünen et prinsipp om delt partiledelse, hvor én mann og én kvinne sammen opererer som øverskommanderende. 

Kampen om ledervervet blant kvinnene ble jevnere. Til slutt gikk 37 år gamle Annalena Baerbock av med seieren foran Anja Piel, med 64,5 % av stemmene fra forsamlingen. 

Dette betyr at de sittende lederne Cem Özdemir og Simone Peter, som ledet partiet gjennom høstens valg, samt mislykkede regjeringsforhandlinger, må ta sin hatt og gå. 

I Tyskland vekker den nyvalgte duoen oppsikt. For første gang har miljøpartiet valgt en ledelse hvor den venstre fløyen ikke er representert. 

Die Grünen har tradisonelt bestått av to markerte fløyer, såkalte "Realos" og "Linke". 

"Realos" er de realpolitisk orienterte, med et tydeligere ønske om regjeringsmakt, og med det større kompromissvilje overfor særlig SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) og CDU (Christlich Demokratische Union). 

"Linke" er derimot radikale, med et markert ønske om store endringer, særlig i klima- og miljøpolitikken. 

Les mer: Lederstrid hos Die Grünen.

- To "Realos" er likevel radikalt nok

At venstrefløyen ikke er representert betyr likevel ikke at den nye duoen ikke vil dra partiet lenger mot venstre. 

I Handelsblatt tar Barbara Gillmann til ordet for at Habeck og Baerbock etter alt å dømme vil være tilstrekkelig radikale, også for partiets venstre fløy. 

- De to Realosene er radikale nok. De nye partilederne hos Die Grünen er ukonvensjonelle. Det er noe partiet ikke har sett på lenge, skriver Gillmann. 

Innad i partiet er troen på positive endringer tilsynelatende store. Valget av nye ledere ser ikke ut til å ha lagt en demper på stemningen. 

Baerbocks brennende tale til landsmøtet lørdag formiddag sørget også for støtte blant partiets mer radikale representanter. 

Mindreårige asylsøkere, barnefattigdom og klimautfordringene stod i sentrum da Hannover-politikeren langet ut mot Merkel og den rød-svarte regjeringen. Talen la et solid grunnlag for den nødvendige oppslutningen Baerbock trengte for å bli valgt som partiets nye kvinnelige leder. 

Som medlem av Forbundsdagens miljøkomité og grunnlegger av et eget flyktninghjem i Potsdam har 37-årigen opparbeidet seg stor respekt innad i partiet. 

Til forsamlingen gjorde den nyvalgte lederen det klinkende klart at hun på ingen måte er valgt som en nummer to etter suverene Robert Habeck. 

- Vi velger ikke idag bare kvinnen som skal sitte ved Roberts side. Vi velger den nye lederen av Bündnis 90/Die Grünen*.

Forfatteren fra nord

Robert Habeck har lenge vært et kjent ansikt i Tyskland og den tyske politikken. For 16 år siden la 48-åringen forfatterkarrieren på hylla, og satset på politikken. 

Som lokalpolitiker i den nordtyske delstaten Schleswig-Holstein har Habeck nytt stor popularitet. 

Siden sommeren 2017 har forfatteren fra Lübeck figurert som delstatens miljøvernminister, i en lokal regjering ledet av CDU og FDP (Freie Demokratische Partei). 

Innad i partiet var det nettopp rollen som minister som satte kjepper i hjulene til den nyvalgte lederen. Hos Die Grünen kan ingen både inneha "Amt" og "Mandat" samtidig. 

For å få Habeck inn i lederstolen vedtok landsmøtet lørdag å gjøre et unntak, som sier sitt om den karismatiske politikerens popularitet innad i partiet. 

Pilene peker oppover for de grønne

Med 8,5 % av stemmene ble høstens valg hverken en opptur eller nedtur for Die Grünen. 

Lenge så oppslutningen ut til å føre partiet inn i regjering sammen med CDU, CSU og FDP. 

Slik ble det likevel ikke. Jamaica-samarbeidet havarerte, mye takket være FDP.

Die Grünen ser derimot ut til å ha kommet styrket ut av de feilslåtte forhandlingene om regjeringssamarbeid. 

Gjennom hele januar har miljøpartiet hatt stødig over 10 % oppslutning hos Infratest Dimap. På siste måling bikker de så vidt 11 %. 

Nå håper partimedlemmene at Habeck og Baerbock skal sørge for enda større oppslutning frem mot høstens delstatsvalg i Bayern og Hessen, samt Europaparlament-valget i 2019. 

* "Bündnis90/Die Grünen" er partiets offisielle navn. Die Grünen var navnet på partiet som ble stiftet i Vest-Tyskland, Bündnis 90 sammenslåingen av flere miljøorganisasjoner i DDR. 

Foto: https://www.facebook.com/B90DieGruenen/