Schulz 3

SPD-landsmøte: - Ja til videre forhandlinger med Merkel

Schulz og partiledelsen får det som de vil. Alt tyder på at regjeringskrisen nærmer seg slutten i Berlin.


(tyskpolitikk.no): Som ventet ble det jevnt. Fattige 56 % av representantene stemte for at SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland) skal fortsette regjeringsforhandlingene med Angela Merkel, CDU (Christlich Demokratische Union) og CSU (Christlich Soziale Union). 362 av 645 stemmer var likevel nok.

De siste ukene har det vært knyttet stor spenning til dagens SPD-landsmøte i den gamle vesttyske hovedstaden Bonn, hvor "partibasisen" skulle avgjøre hvorvidt det tradisjonsrike partiet skulle fortsette samtalene med kristendemokratene.

Med kun 20 % av stemmene bak seg, og et rekorddårlig valgresultat 24. september, annonserte partileder Martin Schulz at SPD skulle gå i opposisjon. Etter at Jamaica-samarbeidet havarerte har pipa likevel fått en annen lyd. Etter mye om og men besluttet partiledelsen, anført av Martin Schulz og parlamentarisk leder Andrea Nahles, å vurdere en ny "storkoalisjon" med Angela Merkel, CDU og CSU.

Artikkelen fortsetter under.

Innad i det sosialdemokratiske partiet har mange stilt seg svært kritisk til fire nye år under Merkels vinger. Siden 2013, da SPD valgte å gjenoppta regjeringssamarbeideg med CDU og CSU, har pilene pekt nedover. Med kun 20 % av stemmene, for et parti som så sent som i 2005 fikk 34 % av stemmene, var høstens valg en katastrofe.

Mange har fryktet at en ny storkoalisjon kan bety enda større nedgang for Martin Schulz og co. Høyest har lederen av SPDs ungdomsparti ropt. Kevin Kühnert (28) innførte emneknaggen #NoGroKo (Nei til storkoalisjonen), og har gjort sitt for å sette en stopper for fire nye år i regjering.

Dessverre for Kühnert ser det nå ut til at SPD går inn i nye forhandlinger med Tysklands største konservative parti, og at SPDs medlemmer kan begynne å belage seg på fire nye år i regjering. Etter dagens avstemning taler dermed det meste for at "regjeringskrisen" nå er over.

Europa-politikk kan ha avgjort

For den tidligere Europaparlament-presidenten Martin Schulz har videreutviklingen av den Europeiske Union spilt en sentral rolle i de siste dagers "valgkamp" blant SPD-representantene.

I det allerede fremforhandlede dokumentet som danner grunnlag for de videre forhandlingene mellom SPD, CDU og CSU, er "reform av EU" gitt en sentral plass.

For Schulz har det falt naturlig å spille retorisk mynt på fornyelse av det europeiske samarbeideidet.

- I dag ser Europa mot Bonn. Europa venter på et Tyskland som er bevisst sin rolle og tar de rette valgene, fortalte partilederen til landsmøtet.

Les mer: Schulz: - Vi vil ha Europas forente stater.

Schulz vil også ha sin del av æren for at Merkel og CDU nå er på gli. På en felles pressekonferanse med den franske presidenten Emmanuel Macron annonserte den sittende forbundskansleren at det felleseuropeiske samarbeidet må fornyes; først ut en ny utgave av den fransk-tyske Elysee-traktaten som skal offentliggjøres mandag.

- Schulz er mer sliten enn på lenge

Vegen frem til dagens landsmøte har vært lang og hard for Martin Schulz, Andrea Nahles og de øvrige medlemme i den sosialdemokratiske partiledelsen.Den siste uken har det gått slag i slag. Fly- og togturer mellom Berlin, München og Düsseldorf kan ha spilt en avgjørende rolle for å vippe mange nok representanter i favør av videre forhandlinger med CDU.

Utenom den reaksjonære ungomsparti-delegasjonen anført av Kevin Kühnert måtte Schulz først og fremst overvinne fraksjonene fra Nordrhein-Westfalen og Bayern.

Førstnevnte Bundesland blir ofte omtalt som "SPDs høyborg". Over en fjerdedel av representantene som deltok på dagens landsmøte kommer fra den folkerike delstaten på grensen til Nederland.

I siste utgave av Der Spiegel beskrives en intens uke for Martin Schulz og co. Onsdagens flytur mellom Berlin Tegel og Düsseldorf ble brukt til en etterlengtet pustepause.

- Jeg tar meg en liten blund, sa Schulz i det flyet lettet. Så lukket han øynene. Det tok bare sekunder før han sovnet av ren utmattelse. Nahles sovnet også med en gang, skriver Spiegel malerisk om den utslitte partiledelsen som nå får et etterlengtet pust i bakken.

Foto: https://www.facebook.com/martinschulz/