39291475 1880532325328244 4916739064217993216 n 1

Merkels store sjanse

Den brennhete konflikten mellom Russland og Ukraina er den avtroppende forbundskanslerens mulighet til å sikre et positivt utenrikspolitisk ettermæle.

 

(tyskpolitikk.no): - Det finnes ingen militær løsning, uttalte forbundskansler Angela Merkel torsdag om den nyeste eskalasjonen i Svartehavet.

Etter at Russland mandag kapret og skjøt mot tre ukrainske marinefartøy i Svartehavet har isfronten mellom de to landene nådd et nytt bunnpunkt.

Det har fått verdenssamfunnet til å reagere. Hendelsene ved innseilingen til Asovhavet utenfor Krimhalvøya kommer definitivt til å bli tema på det forestående G20-toppmøtet i Buenos Aires. Torsdagens tysk-ukrainske finansforum var også en anledning for å omtale situasjonen.

- Russland sørger for ustabilitet ikke bare i Ukraina, men også i Georgia, Moldova, Armenia og Aserbajdsjan. Vi tyskere kan ikke lukke øynene for dette, uttalte Merkel på åpningen av forumet.

Ordvalget er langt tydeligere og mer fordømmende enn man vanligvis hører fra Europas mektigste kvinne.

Samtidig oppfordret hun Ukraina til å opptre fornuftig og kunngjorde at hun på helgens G20-toppmøte kommer til å ta opp utviklingen med Vladimir Putin.

Håper på Angela

Verdenssamfunnet setter nå sin lit til at den avtroppende CDU-lederen skal kunne klare å roe gemyttene med hennes diplomatiske og rolige væremåte.

- Angela! La oss involvere Angela! uttalte Donald Trump. Man selvsagt spørre seg om det var ment heller sarkastisk fra den svært kontroversielle presidenten. Det er en kjent sak at Trump og Merkel har et noe anstrengt forhold til hverandre.

Milliardæren er likevel ikke den eneste som ønsker Angies engasjement i konflikten.

- I 2015 reddet hun landet vårt i Minsk-forhandlingene. Vi håper at hun og våre andre allierte nok en gang støtter oss, sa den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, som omtalte Merkel som «Ukrainas venninne».

Den tyske forbundskansleren har siden Krim-annekteringen i 2014 strevet for å finne en fredelig løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina.

Blant annet gjennom de såkalte Normandie-samtalene i samarbeid med Frankrike har hun forsøkt å bringe Kiev og Moskva på fredeligere tanker. Det har likevel vært med «svært begrensede resultater», som 64-åringen uttalte på torsdagens tysk-ukrainske finansforum.

Tysklands utenrikspolitiske kvaler

Med jevne mellomrom etterlyses et mer aktivt Tyskland i verdenspolitikken (les mer både her og her).

Til tross for at Merkel ble utropt til «lederen av den frie verden» for to år siden av New York Times, har hun ikke klart å møte manges forventninger til Europas økonomiske lokomotiv ute i verden.

Tyskernes anstrengte forhold til internasjonalt ansvar har klare røtter tilbake i historien. Lenge var verdenssamfunnet også tilfreds med landets tilbakeholdenhet. Men verden i dag er en annen.

Det er likevel liten tvil om at Tysklands rolle i verden må være en annen enn for eksempel USAs. Landet har en gylden mulighet til å opptre som motvekt til tidvis svært kritiske og ensidige røster overfor Russland, noe det også forsøker.

Flere håper at Berlin nå skal bruke dette spillerommet til å finne en fredelig løsning mellom Kiev og Moskva. Det er likevel lettere sagt enn gjort.

Den vanskelige balansegangen

Til tross for at Tyskland har en noe mer diplomatisk tilnærming til kjempen i øst enn for eksempel USA og Storbritannia vanligvis har, er det likevel ikke til å komme unna at landet er en del av den vestlige hemisfæren.

Når den russiske bjørnen brummer, må den tyske ørnen være lojal overfor sine allierte.

Men om Tyskland ønsker å fylle rollen som internasjonal fredsmekler må det ivareta troverdighet hos begge parter.

Den siste eskaleringen i Svartehavet er altså en gylden mulighet for Angela Merkel til å løfte landet sitt til nye utenrikspolitiske høyder, og å gi seg selv et solid ettermæle internasjonalt.

Fortsatt huskes hun av mange svært positivt for sin «Wilkommenspolitik» i forbindelse med flyktningebølgen i 2015/16. Men grenseåpningen har etter hvert blitt en verkebyll for henne, både innen- og utenrikspolitisk.

Samtidig beundrer også mange den avtroppende forbundskansleren for hennes kompromissløse linje da eurokrisen stod på som verst. Men grekerne som lider etter den knallharde sparepolitikken er av en ganske annen oppfatning.

Dersom Merkel klarer å mekle fram en fredelig løsning mellom kamphanene i øst, kan hun sørge for at hun får en internasjonal arv som hun vil huskes utelukkende positivt for.

Det er ingen lett oppgave å skulle dempe en så brennhet konflikt. Men Merkel er ikke fremmed for vanskelige oppgaver. Neste steg kan bli tatt allerede til helgen.

Foto: https://www.instagram.com/bundeskanzlerin/