Merkel rosa

To valg kan avgjøre Merkels skjebne

Det ulmer i CDU. Mange vil ha Merkel vekk. Valgene i Bayern og Hessen kan bli avgjørende.


(tyskpolitikk.no): Det kommer nok som en overraskelse for mange at "det liberale vestens siste forsvarer" kan være på vei ut allerede nå. 

Selv om Angela Merkel fortsatt er svært godt likt utenfor Tyskland, fortsetter misnøyen å spre seg innenfor de tyske grensene. 

Høsten 2017 gjorde CDU (Christlich Demokratische Union) og Merkel et rekorddårlig valg, og klarte så vidt å berge det nasjonale koalisjonssamarbeidet med SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschland), og det bayerske søsterpartiet CSU (Christlich Soziale Union). 

Siden den gang har utfordringene stått i kø. Flere ganger har mediene skrevet om "regjeringskrise", grunnet elendig samarbeid mellom koalisjonspartnerne. 

Først og fremst har CSU, anført av Horst Seehofer, stukket tømmerstokker i hjulene til kansleren

SPDs famling etter oppslutning har ikke gjort jobben lettere. 

Misnøye i eget parti

Dessverre for Merkel vokser også misnøyen innad i CDU. Stadig flere etterlyser personalutskiftninger for at kristendemokratene skal gjenerobre folket. 

Sist uke sendte forbundsdagsfraksjonen et sterkt signal om at nok snart er nok. Merkels trofaste følgesvenn og støttespiller, Volker Kauder, ble kastet som partiets parlamentariske leder, til fordel for Ralph Brinkhaus, som tilhører partiets mer konservative fløy. 

Valget viser en tydelig holdning innad i partiet. Merkel gis mye av skylden for fremveksten av AfD (Alternative für Deutschland), noe mange mener kan repareres ved å bevege partiet mot høyre. 

Valget av Brinkhaus har gjort veien til beslutninger med støtte i partiet betraktelig lengre. 

Samtidig spres ryktene om at flere akter å utfordre Merkels verv som partileder ved høstens landsmøte i desember. At kansleren ikke har kontroll over forbundsdagsfraksjonen kan vise seg skjebnesvangert. 

Delstatsvalg i Bayern og Hessen

14. oktober avholdes valg i Tysklands rikeste delstat Bayern. 

Merkels parti stiller ikke til valg der. Det gjør derimot søsterpartiet CSU, anført av partileder Horst Seehofer og ministerpresident Markus Söder (som er avtalen partiene imellom).

Et svakt valgresultat vil likevel kunne påvirke Merksl rolle innad i CDU, særlig fordi AfD er hovedårsaken til velgerflukten fra CSU (som ligger an til tidenes dårligste valg). 

Kansleren krysser nok antagelig fingrene enda hardere to uker senere, da velgerne i delstaten Hessen går til urnene.

I delstaten med byer som Frankfurt, Wiesbaden, Kassel og Darmstadt har kristendemokratene hatt makta uavbrutt siden 1999. 

Ved forrige valg i 2013 fikk partiet hele 38 % av stemmene, noe som dannet grunnlag for en flertallsregjering sammen med Die Grünen. 

Siste meningsmålinger viser om lag 30 % støtte fra de drøyt 4,3 millioner stemmeberettigede.

Selv om CDU, anført av Volker Bouffier, antagelig vil holde til nok en periode i regjering, vil et tap av flere hundre tusen stemmer være et voldsomt nederlag for det stolte folkepartiet, og med det partileder Angela Merkel.

Tiden inne for Jens Spahn?

Flere mindre kjente CDU-medlemmer har allere meldt seg som motkandidater, når CDUs landsmøte skal velge eller gjenvelge partiledelsen, herunder om Merkel får fortsette som partileder eller ikke. 

Angela Merkel har gjort det klinkende klart, dersom hun ikke lenger har støtte som partileder vil hun også trekke seg som forbundskansler. 

I tyske medier spekuleres det ivrig i mulige kjente kandidater som kan tenke seg å "kuppe" sjefsstolen i CDU.  

Jens Spahn er på manges lepper. Den 38 år gamle helseministeren har lenge vært kjent som en av Merkels største kritikere innad i eget parti. 

For Spahn er spørsmålet om desember 2018 er det riktige tidspunktet til å sette inn støtet.

Alle vet at Merkel snart vil gi seg. Det er derimot langt fra sikkert at den fremadstormende kristendemokraten har tilstrekkelig støtte i partiet allerede nå. 

Et mislykket forsøk på å vippe Merkel av pinnen kan være karrieredrepende for enhver. 

Landsmøtet avholdes 7. og 8. desember i Hamburg. 

Foto: bundesregierung.de.