%c3%96zil vm2018

Özil: Integreringsforbildet som ble til syndebukk

Mesut Özil har trukket seg fra det tyske landslaget. Det har skapt en enorm debatt som stiller spørsmål langt utenfor fotballens grenser.

 

(tyskpolitikk.no): - Jeg vil ikke lenger la meg misbruke som syndebukk kun fordi Grindel er inkompetent og ikke kan gjøre jobben sin, fyrte den tyske landslagsspilleren Mesut Özil løs mot presidenten for det tyske fotballforbundet (DFB) Reinhard Grindel.

I en uttalelse i tre deler offentliggjort søndag kom tyskeren med tyrkiske røtter med sine tanker rundt den såkalte Erdogan-affæren.

Özil avsluttet uttalelsen med å kunngjøre at han trekker seg fra det tyske landslaget på grunn av rasisme.

Kunngjøringen kom brått på de aller fleste i Tyskland og har skapt en flammende diskusjon om integrering i EUs mest folkerike land.

- I Grindel og hans støttespilleres øyne er jeg tysk når vi vinner, og migrant når vi taper, fortsatte Özil i sin kritikk mot fotballpresidenten og hans forbund.

Etter at Tyskland røk ut i gruppespillet i årets VM er 29-åringen den spilleren som har fått desidert mest kritikk. Deler av kritikken har vært rasistisk motivert.

Kritikk, men ikke selvkritikk

I uttalelsen forsvarte Özil det omstridte møtet med Tyrkias president Erdogan tidligere i sommer.

- For meg handlet ikke bildet med Erdogan om politikk eller valg, men om å respektere det høyeste embetet i min families hjemland. Vi snakket om fotball, ikke om politikk.

Den nå avgåtte landslagsspilleren unnlot likevel å utøve noen form for kritikk overfor Erdogan. Han benyttet heller ikke muligheten til å omtale hans egne tanker rundt menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia. Er det slik at han rett og slett ikke bryr seg?

Er det i orden å la seg avfotografere med en president som kaster opposisjonelle i fengsel, også tyske journalister, så lenge man kun snakker om fotball? Hadde det vært helt ok om Manuel Neuer hadde møtt AfDs Alexander Gauland så lenge de kun diskuterte offside-regelen?

Tyskeren tar opp en rekke interessante punkter i sin uttalelse (som du finner her), men mister også kredibilitet ved å unnlate å ta selvkritikk og ved å ikke kommentere hans eget ståsted rundt menneskerettigheter.

Hva vil det si å være tysk?

Erdogan-affæren og behandlingen av Özil tar opp en rekke spørsmål om innvandring, integrering og hva det vil si å være tysk. For der det egentlig noe krav at Özil må uttale seg kritisk til Erdogan for å kunne bli ansett som tysk?

Özil er født i Tyskland og har tysk statsborgerskap. Hvorfor er det likevel så vanskelig for så mange å akseptere ham som tysk?

- Mesut Özil ville aldri være et slikt forbilde. Men DFB, politikken og fansen ønsket det. Se her, sporten vår bidrar til integrering, var budskapet, skriver Gökalp Babayigit i en kommentar i Süddeutsche Zeitung.

Det var DFB som gjorde Özil til et politisk forbilde, og nå er det de selv som sitter med skjegget i postkassa etter å ikke ha gått ut offentlig mot all kritikken han har fått. Snarere tvert imot, Reinhard Grindel og Oliver Bierhoff (manager for det tyske landslaget) har begge kritisert landslagsspilleren kraftig og krevd en uttalelse om møtet med Erdogan.

- DFB burde ha benyttet muligheten til å gi liv til verdiene som så gjerne omtales i reklamer. Det ville betydd klare uttalelser mot måten Özil og Gündogan ble behandlet på. I stedet fikk man PR-opptrinn med Grindel og Frank-Walter Steinmeier, kritiserer Daniel Raecke i Spiegel Online.

En sak som stiller dype spørsmål

Det er også bemerkelsesverdig hvor stille det er fra flere sentrale personer i denne saken. Landslagstrener Joachim Löw har ikke ytret et pip siden Özil trakk seg, og heller ikke medspillerne ha sagt mye.

- Özil er en utrolig god fotballspiller, og jeg ønsker å takke ham for det han har gjort for landslaget, sa forbundskansler Angela Merkel på sitt vante kompromissfulle, tilbakeholdende språk.

SPD-leder Andre Nahles har derimot ytret seg tydeligere om saken.

- Özil gjorde en feil med opptrinnet med Erdogan. Men grunntanken «vi vinner sammen, vi taper sammen», gjaldt ikke for han. DFB har slått an feil tone og skapt en unødvendig opphetet debatt, uttalte hun.

Uansett hva man måtte mene om opptrinnet med Erdogan, at Özil gjerne kunne håndtert saken annerledes, endrer ikke det på det faktum at en tysk landslagsspiller for første gang i historien trekker seg fra landslaget på grunn av rasistisk hets.

Det er flaut og pinlig for DFB, men også for det tyske samfunnet. For åtte år siden stod en smilende Merkel og håndhilste på en Özil i bar overkropp etter en vennskapskamp mellom Tyskland og Tyrkia. Mye har forandret seg i Tyskland siden den gang.

Hele saken rundt Özil forteller nemlig noe om hvordan Tyskland møter og behandler personer med flerkulturell bakgrunn. Landet har åpenbart mange spørsmål å stille seg i tiden framover.

Foto: https://twitter.com/MesutOzil1088